Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Space 18 februari 2020

SpaceX Starlink: lancering met een lach en een traan

SpaceX heeft met succes een nieuwe lading Starlink-satellieten de ruimte in geschoten. Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat de lancering gepaard ging met een lach, maar helaas was er ook ruimte voor een traan.

Voor de eerste keer sinds 2016 heeft een Falcon 9-raket het landingsplatform op zee gemist. De landing verliep anders dan gepland en dat zorgde er uiteindelijk voor dat de peperdure raket in zee verdween.

SpaceX raakt raket kwijt na succesvolle lancering

Voor de duidelijkheid: SpaceX is wel vaker een raket kwijtgeraakt sinds 2016. Het is simpelweg de eerste keer dat een van de raketten het drone-schip op zee gemist heeft. Zo mistte een van de Falcon 9-raketten in december 2018 het landingsplatform op Cape Canaveral nog. Maar we kunnen wel stellen dat het overgrote deel van de landing goed verlopen. En dat zorgt voor goede zaken binnen SpaceX.

Hoe meer raketten de weg naar de aarde namelijk succesvol terugvinden, hoe minder geld het SpaceX kost om ze te lanceren. De booster die vannacht bijvoorbeeld in zee verdween, ging niet voor het eerst de lucht in. Het was de vierde keer dat de raket gebruikt werd. Door de Falcon 9-raketten te hergebruiken worden gigantische kosten bespaard. Naast het feit dat het bedrijf van Elon Musk heel goed weet hoe het zijn raketten meerdere keren kan gebruiken, is het ook nog eens zo dat SpaceX weet hoe dit snel moet gebeuren. Zo was de raket van vannacht niet alleen voor de vierde keer in de lucht, maar zit er ook slechts 72 dagen tussen de laatste lancering en de nieuwe.

Hiermee weet SpaceX bijna het record te breken voor snelst terugkerende NASA space shuttle.

Wat er afgelopen maandag precies is misgegaan tijdens de landing is op dit moment nog niet bekend. Het enige wat te zien was tijdens de SpaceX livestream was een kleine pluim rook aan de zijkant van het schip te zien. Dat zou een indicatie kunnen zijn dat de Falcon 9-raket de boot niet een klein beetje, maar flink gemist heeft. Meer info volgt mogelijk later.

Reageer op artikel:
SpaceX Starlink: lancering met een lach en een traan
Sluiten