Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 20 mei 2019

Waarom SpaceX de Falcon 9 lancering wederom uitstelde

SpaceX is de laatste tijd veel in het nieuws, maar niet altijd even positief. Er zijn namelijk veel dingen die misgaan bij het bedrijf van Elon Musk. Een recent voorbeeld is de lancering van een raket welke tot twee keer toe uitgesteld werd. Het blijkt nu dat het de tweede keer aan een softwarefout lag.

Softwarefout bij SpaceX

Het lijkt SpaceX niet mee te zitten. In april ontplofte er een shuttle en onlangs werd ook het lanceren van de Falcon 9 raket voor de tweede keer uitgesteld. De oorzaak hiervan blijkt dit keer bij de software fout te liggen.

Het bedrijf was van plan om de raket op 15 mei te lanceren, maar besloot dat vanwege windschering een dag uit te stellen. De dag erna bleek er echter een fout in de software van enkele satellieten te zitten. Dit was voor SpaceX reden genoeg om de lancering nog een keer uit te stellen.

Dit klinkt misschien als een onzinnig probleem dat zo verholpen zou kunnen worden, maar vergis je niet. Vermoedelijk zijn er zo’n 60 satellieten die een software of hardware fout bevatten en deze zullen stuk voor stuk aangepast herstelt moeten worden. Het is dus niet zo dat het probleem met een enkele druk op de knop opgelost had kunnen worden.

Doel

Het bedrijf geeft daarbij ook aan er alles aan te willen doen om de missie te laten slagen. Vandaar dat ze nog 7 dagen zullen wachten tot de volgende poging. SpaceX eigenaar Elon Musk heeft als doel om in de toekomst internetverbinding te bieden met behulp van de Falcon 9 raket. Het bedrijf zit momenteel nog in de testfase.

Reageer op artikel:
Waarom SpaceX de Falcon 9 lancering wederom uitstelde
Sluiten