Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 14 juli 2020

SpaceX gaat belachelijk NASA-record verpulveren

Spacex timmert letterlijk flink aan de weg naar de ruimte. Het bedrijf van Elon Musk is klaar voor het verpulveren van een NASA-record.

SpaceX is op dit moment een van de grootste ruimtebedrijven ter wereld. Het bedrijf van Elon Musk weet dan ook met zijn herbruikbare raketten de kosten voor lanceringen en ruimtereizen flink te verminderen. Een van de klanten die dat maar al te graag ziet is NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ziet echter een record van ze worden afgepakt door SpaceX, meldt Teslarati.

SpaceX pakt het record van NASA af

SpaceX staat namelijk op het punt om een van haar Falcon 9 boosters opnieuw te gebruiken. Daarmee gaat het een satelliet lanceren voor het Zuid-Koreaanse leger. Op zich is het natuurlijk bijzonder dat het Koreaanse leger voor het eerst een eigen communicatiesatelliet in de ruimte heeft, maar dat is niet het echte nieuws. De booster is dat wel. Het wordt namelijk de kortste tussentijd voor het hergebruiken van het onderdeel. Als het voor 23 juli lukt is het NASA voorbij. Die instantie heeft nu nog dat record voor het gebruiken van het onderdeel tijdens de lancering van Space Shuttle Atlantis. Die werd in 54 dagen opnieuw gelanceerd.

Dit record gaat de Falcon 9 verbeteren mits alles goed gaat. De lancering van de Koreaanse satelliet staat gepland voor vandaag. Daarmee verpulverd SpaceX het record van 54 dagen. Het nieuwe record wordt dan 44 dagen.

Hergebruiken van onderdelen is belangrijk

Het verbreken van het record is voor SpaceX goed nieuws. Doordat onderdelen van de raket nog sneller gebruikt kunnen worden, kunnen de kosten voor een raket nog verder naar beneden. Het hergebruiken is juist een van businessmodellen van SpaceX. Het wil ruimtevaart goedkoper maken. Hierdoor kunnen meer bedrijven gebruikmaken van satellieten die ze bijvoorbeeld in de ruimte willen hebben.

Reageer op artikel:
SpaceX gaat belachelijk NASA-record verpulveren
Sluiten