Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 15 jan 2018

SpaceX test vandaag de motoren van ‘s werelds krachtigste raket

Er is al veel over gesproken en er is al veel over geschreven, maar de lancering van de Falcon Heavy van SpaceX komt steeds dichterbij. Deze zal eind januari plaatsvinden, maar de 27 motoren van de raket zullen vandaag getest zullen worden.

SpaceX is er bijna klaar voor

De enorme raket van SpaceX staat op zijn positie op het Kennedy Space Centre zodat er een, naar verwachting spectaculaire, test kan plaats vinden. Voordat de complete raket de ruimte in zal worden geschoten zijn we waarschijnlijk wel een paar weken verder. Vandaag zullen naar verwachting ‘enkel’ de 27 motoren van de raket worden getest.

Als het testen van de motoren goed verloopt, dan zal de volgende stap waarschijnlijk het lanceren van de Falcon Heavy zijn. Net als de ‘reguliere’ raket van Musk’s ruimtevaartbedrijf, de Falcon 9, is het de bedoeling dan deze raket ook weer terugkeert naar de aarde.

Er wordt echter niet aangenomen dat het testen van de motoren van de raket zonder twijfel vlekkeloos zal verlopen. De test stond in eerste instantie afgelopen donderdag al gepland, maar werd verplaatst vanwege onbekende redenen. Grote rookwolken rondom de raket die bij het Kennedy Space Center in Florida staat wezen echter op een (klein) mankement.

SpaceX

Krachtige raket, maar komt hij nu wel van de grond?

Volgens SpaceX is de Falcon Heavy de meest krachtige raket die op dit moment bestaat. Hij wordt ook wel ‘the beast genoemd, met zijn lengte van 70 meter. De raket is voorzien van 27 motoren die hem van de grond moeten krijgen. Doordat de kern van de raket zo is ontwikkeld dat hij hergebruikt kan worden, is hij veel kosten-effectiever dan de meeste raketten die worden gemaakt.

De raket is niet helemaal nieuw. In 2013 stond zijn eerste testvlucht al gepland. Destijds waren Musk en SpaceX echter nog een tikkeltje te optimistisch over de moderne technieken waar ze gebruik van wilden maken. Zeker vier jaar later moet de raket dan echt bijna klaar zijn voor lancering.

SpaceX
Afbeelding via SpaceX

Hele bijzondere cargo

De Falcon Heavy zal het einde van deze maand niet zonder cargo de lucht in worden geschoten: Musk heeft namelijk besloten dat de Tesla Roadster een plekje in de ruimte verdient.

In december gooide hij al wat foto’s op Twitter van deze bizarre stunt, om te bewijzen dat hij het bloedserieus meende. Benieuwd naar hoe dat er uit zag? Check het hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
SpaceX test vandaag de motoren van ‘s werelds krachtigste raket
Sluiten