Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 4 jun 2020

SpaceX zit niet stil: wederom een lading satellieten de ruimte in

Wie denkt dat SpaceX na de lancering van de Falcon 9 naar het ISS niets heeft te doen, heeft het mis. Het bedrijf heeft een aantal satellieten de ruimte ingeschoten.

Het was vorige zaterdag groot feest in de Verenigde Staten. NASA en SpaceX lanceerden voor het eerst in negen jaar een raket met bemanning vanaf Amerikaans grondgebied. De Falcon 9 raket wist later het ISS te bereiken. Het is een groot succes voor Elon Musk die met zijn raketten commerciële ruimtevaart mogelijk wil maken.

SpaceX gaat door

Maar SpaceX zit zeker niet stil. Afgelopen woensdag schoot het bedrijf 60 internetsatellieten de lucht in, voor het eigen Starlink-project. Het wil hiermee wereldwijd breedbandinternet gaan leveren dat qua bedrag gelijk is aan dat van de huidige kabelmaatschappijen. In totaal moet het 4 procent van de gehele internetmarkt bedienen. Het wil hiermee geld verdienen om een missie naar Mars te financieren. De grote droom van Musk is om een kolonie op de rode planeet te stichten.

In totaal heeft SpaceX nu 480 van die satellieten rond de aarde gebracht. Dat is lang niet genoeg want in totaal zijn er 12.000 nodig. Om het internet te kunnen ontvangen hebben de mensen een speciale antenne nodig.

Zonneschermen in de ruimte

Er zat één speciale satelliet bij de zestig die anders was dan de rest. Het is een soort parasol die de zonnestralen moeten blokkeren die op de satelliet terechtkomen. Hierdoor wil SpaceX reflectie voorkomen zodat de sondes minder helder aan de hemel zijn. Er is veel kritiek op heldere satellieten omdat het een soort van lichtvervuiling is. Hierdoor hebben onderzoekers moeite om met telescopen onderzoek te doen naar de ruimte. Eerder probeerde het bedrijf al de sondes met een donkere coating te bedekken. Dit had geen effect. Als het nieuwe experiment slaagt, wordt het zonnescherm toegepast bij de nog te lanceren sondes.

Reageer op artikel:
SpaceX zit niet stil: wederom een lading satellieten de ruimte in
Sluiten