Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Gadgets 7 jan 2020

SpaceX lanceert nog eens 60 internetsatellieten voor Starlink-sterrenbeeld

De Falcon 9-raket van SpaceX heeft een uur na zijn lancering zestig Starlink-satellieten in een baan rond de aarde gelanceerd. De raket landde vervolgens op het droneschip van het ruimtevaartbedrijf. Dit is de vierde keer dat een dergelijke raket naar de ruimte gaat en op die manier terugkeert.

De zestig satellieten zijn onderdeel van het kunstmatige Starlink-sterrenbeeld. Dit is een project van SpaceX voor het aanbieden van internettoegang. Het bedrijf heeft nu 180 satellieten in een baan rond de aarde zweven.

Speciale coating voor één satelliet

Eén van de satellieten wordt voorzien van een speciale coating. Die coating moet ervoor zorgen dat één helft donker is, waardoor die niet zo opvalt of in de weg kan zitten van andere sterrenbeelden of observaties van het universum. Veel astronomen klagen over de helderheid van de satellieten in de lucht; ze zijn helderder dan een gemiddelde satelliet.

Onderzoekers die bezig zijn met het universum, maken vaak een foto van de grote leegte door foto’s in de avond met een hoge exposure te maken. Omdat dat wat langer duurt dan normaal, kan Starlink roet in het eten gooien wanneer die net op dat moment in beeld verschijnt. Vanwege het felle licht, kunnen foto’s waardeloos zijn doordat er ineens een witte streep in beeld te zien is. Op dat moment zit er namelijk een satelliet in het beeld van de camera, die vaak over de breedte zichtbaar is.

Twaalfduizend satellieten

In de toekomst kan dit voor nog meer problemen zorgen. Momenteel heeft SpaceX toestemming om twaalfduizend satellieten te lanceren. Ondertussen probeert het ruimtevaartbedrijf nog eens dertigduizend satellieten de lucht in te krijgen. Donkere versies van Starlink zouden dus uitkomst kunnen bieden in deze situatie.  Vooralsnog is de coating een experiment; het is namelijk nog maar de vraag of die blijft zitten in de ruimte.

SpaceX heeft als doel deze maand nog eens 120 satellieten de ruimte in te sturen. Daarna zal het bedrijf om de zoveel weken een raket de lucht in sturen om zo snel mogelijk alle satellieten op hun plek te krijgen. Voor 2024 moeten alle twaalfduizend stuks in een baan om de aarde zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
SpaceX lanceert nog eens 60 internetsatellieten voor Starlink-sterrenbeeld
Sluiten