Elon Musk’s SpaceX gaat begin 2020 NASA-astronauten naar ISS vervoeren

Volgens NASA-directeur Jim Bridenstine en SpaceX-oprichter Elon Musk staan hun gezamenlijke inspanningen om NASA-astronauten naar het ruimtestation te vliegen er goed voor. Bridenstine en Musk lieten in een persconferentie weten dat de eerste teams in het eerste kwart van 2020 al met SpaceX voertuigen de ruimte in kunnen.

Bridenstine bevestigde dat het lanceren van Amerikaanse astronauten, in Amerikaanse raketten, van Amerikaans grondgebied, de hoogste prioriteit heeft. Indien een lancering plaatsvindt zal dit de eerste Amerikaanse space shuttle zijn die de ruimte in gaat sinds juli 2011.

SpaceX en NASA zijn optimistisch over lancering in begin 2020

Elon Musk vertelde tijdens de persconferentie dat SpaceX is opgericht voor de ruimtevaart. Hij is daarom zeer vereerd samen te werken met NASA. ”Het is een droom die uitkomt”, aldus Musk.

SpaceX is een van de twee bedrijven die hardware ontwikkelt om NASA-astronauten van en naar het International Space Station te transporteren. Dit is onderdeel van NASA’s zogenaamde ‘Commercial Crew Program’. Dit programma liep meerdere malen vertraging op. Het initiële plan was om in 2017 al astronauten naar de ISS te vliegen met SpaceX.

SpaceX NASA
(Bron: ANP. Foto door
Philip Pacheco / AFP)

Nu zeggen zowel Bridenstine als Musk dat SpaceX bijna klaar is om te vliegen, aldus Space.com. Of ze echt klaar zijn is afhankelijk van de tests die worden uitgevoerd in de aankomende maanden. De optimistische toon klinkt veelbelovend, al voegt de NASA-baas hier wel aan toe dat de tijdlijn zo kan veranderen als ze toch voor een verrassing komen te staan.

Commercial Crew program werpt zijn vruchten af

Het Space Shuttle Program kwam ten einde in 2011. Vanaf dat moment werd NASA afhankelijk van de Russische Soyuz raket om de astronauten naar de ISS te brengen. Dit kost ongeveer 80 miljoen euro per stoel. Het Commercial Crew Program biedt echter de deuren voor commerciële partijen om mee te werken aan een andere optie. Zo is het doel van SpaceX en de concurrent Boeing om astronauten naar de ISS te brengen in Amerikaanse capsules waar een stoel ‘slechts’ ongeveer 45 miljoen Euro kost.

NASA SpaceX
(Bron: ANP. Foto door
Philip Pacheco / AFP)

Meer weten over waarom SpaceX eerder de ruimte niet in ging? Lees dan hier over de explosie van de Crew Dragon eerder dit jaa.

Reageer op artikel:
Elon Musk’s SpaceX gaat begin 2020 NASA-astronauten naar ISS vervoeren
Sluiten