Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 5 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

SpaceX lanceert nieuw prototype van toekomstig Starship

SpaceX bouwt letterlijk aan de toekomst. Het bedrijf heeft net nadat de astronauten terugkeren naar aarde een nieuwe mijlpaal bereikt.

Het was twee dagen geleden groot nieuws. Astronauten Bob Behnken en Douglas Hurley zijn veilig geland op aarde. Zij zijn de eerste twee ruimtevaarders die met een raket van SpaceX naar het ISS zijn geweest. De landing hoorde bij het laatste deel van de missie, waardoor deze als een succes kan worden bestempeld. SpaceX zit echter niet stil. Twee dagen erna heeft het een nieuw prototype gelanceerd. Dit keer zonder astronauten.

SpaceX zet vol in op het Starship

Het gaat om een prototype van een Starship-raket. Het Starship is het grote project van Elon Musk. Met die raket moeten in de toekomst astronauten naar de maan en zelfs Mars worden gebracht. In totaal moet de definitieve versie van het ruimtevoertuig 121 meter hoog worden en 9 meter breed. In het ruimteschip moet 100 ton aan vracht mee kunnen.

Maar goed, voordat dat allemaal kan moet er eerst genoeg getest worden. Een van die testen heeft SpaceX nu dus gedaan. Tijdens deze test bereikte het voertuig een hoogte van 152,4 meter. Daarna landde het weer veilig op aarde. Het prototype lijkt nog lang niet op de definitieve Starship. Het prototype had maar een raket die het voertuig in de lucht bracht. De definitieve versie zal er zes hebben. Ook heeft het prototype geen neuskegel, terwijl de Starship deze wel krijgt.

Mijlpaal voor het bedrijf

Ondanks dat 150 meter natuurlijk niet heel veel lijkt, is de test wel een groot succes voor SpaceX. Het afgelopen jaar kende het bedrijf vooral mislukte testen voor het Starship. Zo zijn verschillende prototypes eerder geëxplodeerd en geïmplodeerd, voordat ze de lucht in gingen. Tijdens deze laatste test is er voor het eerst dat een groter prototype het ook overleeft. Met deze succesvolle testte SpaceX zowel de lancering als de landing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
SpaceX lanceert nieuw prototype van toekomstig Starship
Sluiten