Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 11 nov 2020

SpaceX krijgt eindelijk officiële certificatie van NASA

Goed nieuws voor SpaceX. Hoewel het al astronauten naar het ISS heeft gebracht, krijgt het nu ook eindelijk certificatie van NASA.

Het was een van de hoogtepunten van dit jaar in de ruimtevaart. De lancering van de Falcon 9-raket met daarboven de SpaceX Crew Dragon capsule en twee Amerikaanse astronauten. Het was voor het eerst sinds jaren dat er weer ruimtevaarders vertrokken van Amerikaanse bodem.

Bijna 40 jaar na de Space Shuttle

Nu heeft het een officiële licentie gekregen van NASA om reguliere vluchten uit te voeren van en naar het Internationale Ruimtestation ISS. Het is een bijzondere mijlpaal, want bijna 40 jaar na de Space Shuttle is het ruimtevaarttuig van SpaceX de eerste die zo’n licentie mag ontvangen.

“Deze certificatie is een mijlpaal en een bijzondere prestatie voor NASA en SpaceX. Dit markeert de vooruitgang die we boeken door samen te werken met de commerciële industrie,” vertelt NASA Administrator Jim Bridenstine.

SpaceX Crew Dragon NASA
Een testvlucht van de Falcon 9 met een Crew Dragon capsule. (Afbeelding: Bill INGALLS / NASA / AFP)

Jarenlang werk van SpaceX beloond

Om dit te bereiken heeft SpaceX een lange tocht afgelegd. Het is een jarenlang traject geweest van testen en verschillende testvluchten die niet allemaal goed afliepen. Gelukkig maakte het bedrijf flinke vooruitgang, waardoor ruimtereizen weer een stukje makkelijker wordt.

Nu de goedkeuring door middel van het certificaat is voltooid, kan het ruimteprogramma van NASA en SpaceX worden uitgebreid. “Certificatie verplaatst ons van testen en design naar het uitvoeren van het werk. Dat betekent echter niet dat we er nu minder aandacht aangeven. Onze prioriteit is nog steeds om dit het beste systeem maken voor onze astronauten,” laat Kathy Lueders weten, Human Exploration and Operation Mission Directorate van NASA, aan Engadget.

14 november zal er weer een Falcon 9 met een Crew Dragon-capsule van SpaceX naar het ISS gaan. Aan boord zullen twee Amerikanen en een Japanner plaatsnemen. De bedoeling was dat deze al een paar weken eerder zou vertrekken, maar NASA wilde een wat langere voorbereidingstijd.

Reageer op artikel:
SpaceX krijgt eindelijk officiële certificatie van NASA
Sluiten