Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 31 aug 2020

SpaceX doet voor het eerst in 50 jaar een ‘polar launch’ vanaf Florida

Spacex blijft maar raketten de ruimte insturen. Dat is opzich niets nieuws. De manier waarop is deze keer echter wel bijzonder.

Het was een druk weekend voor SpaceX. Er moesten twee raketten de lucht in worden geschoten. Doordat vrijdag een lancering niet doorging, moesten ze allebei ook nog eens op zondag. Een daarvan stuurde het bedrijf op wel een heel bijzondere manier de ruimte in. Het maakte een zogenaamde ‘polar launch’ vanaf Cape Canaveral.

SpaceX doet een polar launch

De laatste keer dat zo’n polar launch is gedaan, dateert alweer uit 1969. Normaal wordt een raket vanaf Cape Canaveral in oostelijke richting gelanceerd. Deze keer ging de raker echter naar het zuiden dichtbij bevolkte gebieden. Hiervoor moest speciaal toestemming worden gevraagd door SpaceX aan de Air Force.

Satellieten die in een polaire baan worden geschoten (dus zowel over de Noord- als Zuidpool gaan), vertrekken normaal vanaf de Vandenberg Air Force-basis in Californië. Vanaf die plaats kunnen ze meteen over de oceaan zonder dat het in de buurt komt van bewoond gebied.

Speciale uitzondering

Doordat er bosbranden in de buurt van de basis zijn, heeft de Air Force toestemming gegeven om de lancering vanaf Florida te doen in zuidelijke richting. Deze uitzondering is echter alleen gemaakt vanwege de Falcon 9-raket van SpaceX. Deze heeft namelijk een automatisch veiligheidssysteem dat de raket kan laten ontploffen als het van de route raakt. Hierdoor is er geen gevaar voor omwonenden.

Hoewel de uitzondering alleen gemaakt is voor de SpaceX Falcon 9, willen andere bedrijven hier wellicht ook gebruik van maken. Zo werken ULA en Blue Origin ook aan een raket die mogelijk ook een automatisch zelfvernietigingssysteem hebben, meldt Engadget.

SAOCOM 1B

Aan boord van de SpaceX-raket was de SAOCOM 1B satelliet van de Argentijnse ruimtevaartorganisatie. Het gaat met zijn baan om de aarde mee met de baan die de aarde rond de zon aflegt. Hierdoor kan de satelliet gebieden op de aarde monitoren op hetzelfde tijdstip. Het gaat mogelijke omstandigheden in de gaten houden die invloed hebben op de agrarische en industriële sector. Daarnaast doet de satelliet hetzelfde voor de mijnbouw. Bekijk hieronder de beelden van SpaceX.

Reageer op artikel:
SpaceX doet voor het eerst in 50 jaar een ‘polar launch’ vanaf Florida
Sluiten