Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 25 mei 2019

SpaceX raket als nog gelanceerd (met dit als doel)

Goed werk heeft soms tijd nodig. Daar weten ze bij ruimtevaartbedrijf SpaceX alles van. Ze hebben namelijk tot twee keer toe een lancering moeten afblazen, omdat ze vonden dat de betreffende raket er nog niet helemaal klaar voor was. Gelukkig was de derde poging om 60 Starlink satellieten de lucht in te sturen wel succesvol.

SpaceX lanceert Falcon 9

Het heeft even geduurd, maar SpaceX heeft eindelijk haar Falcon 9 raket succesvol weten te lanceren. Zie hieronder een enthousiaste tweet van eigenaar Elon Musk:

In eerste instantie wilde het bedrijf de raket op 15 mei al lanceren, maar vanwege windschering besloten ze om het een dagje uit te stellen. Al kwamen ze er toen achter dat er enkele softwarefouten in de satellieten zaten. Deze konden niet zomaar in één keer verholpen worden. Met als gevolg SpaceX ervoor koos om het lanceren wederom uit te stellen.

Starlink

Nadat de raket succesvol gelanceerd is heeft deze zijn lading, die bestond uit 60 satellieten, op 440 km hoogte in de ruimte uitgezet. Deze satellieten vormen een proefserie voor een wereld omvattend internet netwerk wat onder de naam Starlink gaat opereren. Het doel hierachter is om in de toekomst overal op aarde snel en betrouwbaar internet te kunnen aanbieden.

Voor het zover is moeten deze 60 satellieten eerst nog met hun eigen stuurrakketen naar 550 km hoogte klimmen en daarna hun zonnepanelen uitklappen, waarna de eerste testen plaats kunnen vinden. Deze test satellieten worden momenteel nog geheel vanaf aarde aangestuurd, maar het is de bedoeling dat de definitieve satellieten onderling gaan communiceren over hun plaats in de ruimte.

De functie hiervan is dat er overal dekking gaat zijn en ze niet met elkaar in botsing zullen komen. Zodra er 800 satellieten van de definitieve versie zijn gelanceerd, kunnen de eerste klanten eindelijk gebruik maken van deze nieuwe internet provider.

Reageer op artikel:
SpaceX raket als nog gelanceerd (met dit als doel)
Sluiten