Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 10 jun 2020

SpaceX laat satellieten los in ruimte en het is tofste wat je vandaag ziet

SpaceX heeft een video op YouTube gepost waar de lancering van satellieten te zien is. Dat ziet er geweldig uit.

Het SpaceX van Elon Musk timmert hard aan de weg in de ruimtevaart. Afgelopen maand zagen we al hoe het voor het eerst in negen jaar twee astronauten vanaf Amerikaans grondgebied naar de ruimte bracht. Deze maand heeft het een Falcon 9 raket gelanceerd met daarin 60 satellieten.

Satellieten de ruimte in

Nu heeft SpaceX de beelden van de lancering van de satellieten online gezet. Hoewel de video maar 10 seconden duurt, ziet het er spectaculair uit. Het is overigens niet de eerste keer dat het bedrijf dit doet. Het heeft inmiddels al 500 satellieten in de ruimte rondzweven. Er zullen nog vele lanceringen volgen, want in totaal wil hij er 12.000 in de ruimte hebben.

Het Starlink-project van SpaceX

De satellieten maken onderdeel uit van het Starlink-project van Elon Musk. SpaceX wil via de ruimtesondes breedbandinternet voor iedereen beschikbaar maken. In totaal hoopt hij dat vier procent van de wereldbevolking er gebruik van gaat maken. De prijzen van de dienst moeten vergelijkbaar zijn met de huidige internetaanbieders. Met de opbrengst wil hij zijn ultieme droom realiseren: een kolonie op een Mars stichten.

In deze lading satellieten zit ook een heel speciale satelliet van SpaceX. Deze bevat een zonnescherm om zo de lichtvervuiling van de ruimtesondes te verminderen. Wetenschappers klagen hierover, omdat het onderzoek naar de ruimte vanaf de aarde bemoeilijkt. Het bedrijf wil testen of deze oplossing werkt. Mocht het lukken, dan past het de techniek toe bij alle satellieten die de ruimte nog in moeten.

Eerst naar de maan

Hoewel Mars de grote droom is van Elon Musk, moet eerst de maan nog bereikt worden. SpaceX is samen met Blue Origin en nog een ander bedrijf geselecteerd door NASA om een raket te ontwikkelen die naar de maan kan. Het doel is om in 2024 een Amerikaan op de maan te zetten.

Reageer op artikel:
SpaceX laat satellieten los in ruimte en het is tofste wat je vandaag ziet
Sluiten