Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Space 14/11/2019

SpaceX weer een stap dichterbij Mars-reis: Crew Dragon test geslaagd

SpaceX heeft vandaag de motoren van The Crew Dragon, de passagiers-raket van het bedrijf van Elon Musk, met succes getest. Het zorgt ervoor dat het bedrijf weer een stap dichterbij de droom is om mensen op Mars te zetten.

Doordat de motoren van The Crew Dragon met succes getest zijn, is het mogelijk voor SpaceX om in de komende maanden een cruciale testvlucht uit te voeren. Op het moment dat deze testvlucht met succes uitgevoerd wordt, komt het bedrijf van Elon Musk heel erg in de buurt van hun uiteindelijke doel. Als alles volgens plan verloopt zou de eerste bemande vlucht van The Crew Dragon in 2020 plaats kunnen vinden.

Dit onderwerp werd ook besproken in WantKast aflevering 4 (seizoen 2). Luister de aflevering van de WANT podcast hieronder:

SpaceX Crew Dragon: noodstop-systeem werkt

De motoren van The Crew Dragon werden vandaag ontstoken om het noodstop-systeem van de capsule te testen. Dit systeem is een cruciaal onderdeel van het ruimtevaarttuig dat geactiveerd wordt wanneer er tijdens de lancering iets verschrikkelijk mis gaat. The Crew Dragon staat bovenop de Falcon 9 raketten (die hippe dingen die uit zichzelf terugkeren naar de aarde), maar wanneer een van deze raketten te maken krijgt met flink wat problemen is het mogelijk om de capsule in veiligheid te brengen. Vervolgens zal de Crew Dragon weer landen op aarde door middel van zijn eigen parachute.

Een uitstekend systeem dat zijn vruchten afwerpt wanneer alles volgens plan verloopt. In april werd dit noodstopsysteem een flinke kopzorg van SpaceX, nadat een test niet helemaal volgens plan verliep. En niet helemaal volgens plan verliep is in dit geval: de gehele capsule explodeerde. Na maanden van onderzoek werd de oorzaak gevonden en het bedrijf kon direct schakelen. Dat is dus de reden dat er dus best veel van deze test afhing, want dit was de eerste keer dat er echt gekeken kon worden of alle aanpassingen daadwerkelijk hielpen. Het antwoord op die vraag is dus ja.

Samenwerking met NASA

SpaceX werkt samen met NASA, en concurrent Boeing, aan de capsule om astronauten naar het International Space Station te sturen. Uiteraard is het de bedoeling dat astronauten van het ruimtestation ook weer teruggebracht kunnen worden naar de aarde. Eerder dit jaar werden er voor het eerst voorraden naar het ruimtestation gestuurd. Mochten de aankomende, cruciale, tests goed gaan is het mogelijk om deze missie uit te voeren met mensen aan boord. Bob Behnken en Doug Hurley kunnen volgend jaar “even op en neer” naar de ISS, als alles uiteraard volgend plan verloopt.

SpaceX zou vanaf 2020 kunnen gaan vliegen als er geen onvoorziene vertragingen om de hoek komen kijken. Want vertragingen, dat heeft de Commercial Crew Program van Nasa en SpaceX al genoeg voor de kiezen gehad. In het oorspronkelijke plan zou de eerste bemande vlucht in 2017 plaatsvinden.

Reageer op artikel:
SpaceX weer een stap dichterbij Mars-reis: Crew Dragon test geslaagd
Sluiten