Tech 11 jan 2019 Noah Korevaar

Elon Musk onthult eerste foto van testversie SpaceX Starship

Elon Musk is op zijn zachtst gezegd een bijzondere ondernemer. De miljardair plaatst geregeld groot nieuws op Twitter alsof hij vertelt wat hij die avond gaat eten. Waar de Amerikaan het begin deze week nog over een zwevende Tesla had, is nu de SpaceX Starship aan de beurt.

SpaceX Starship

Het testvehikel is namelijk af. De raket stond voorheen bekend als de BFR, maar werd onlangs hernoemd. Het gaat om een testversie van de uiteindelijke raket die onder andere deze Japanse miljardair naar de Maan en terug moet gaan brengen.

Dit testexemplaar gaat ook echt de lucht in, maar dan met een klein sprongetje. Suborbital, zoals de dat zo mooi in het Engels noemen. De “hopper” is deze week afgemaakt in Texas, zo meldt Elon Musk op Twitter.

De tests zijn vooral gefocust op het verticale opstijgen, vergelijkbaar met wat SpaceX in 2013 voor elkaar kreeg met de Falcon 9. De uiteindelijke versie van het Starship zal langer zijn, een dikkere behuizing hebben en een meer aerodynamische neus.

Maar goed, terug naar het testexemplaar. Daarvan hebben we nu namelijk de allereerste foto van het eindresultaat. Voorheen moesten we het doen met renders en foto’s van voorbijgangers. Het is immers vrij pittig om zo’n gigantische raket te verbergen.

Geen fantasie

Op het eerste oog lijkt de foto alsnog een stukje fantasie, maar Musk benadrukt dat het geen trucage is. Je kijkt dus naar de real deal. De eerste tests kunnen al in februari plaats gaan vinden, maar SpaceX houdt rekening met onverwachte problemen die de lancering een maand uit kunnen stellen.

Uiteindelijk is het plan om in juni al een prototype voor het uiteindelijke model te hebben staan. Allemaal zeer ambitieus, maar dat is dan ook precies wat we van Elon Musk gewend zijn. Check bijvoorbeeld ook wat hij van plan is met de zwevende Tesla Roadster.

Reageer op artikel:
Elon Musk onthult eerste foto van testversie SpaceX Starship
Sluiten