Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 16 nov 2020

SpaceX stuurt voor de tweede keer astronauten de ruimte in

SpaceX heeft afgelopen nacht voor de tweede keer een bemande ruimtevlucht naar ISS gelanceerd. Aan boord zijn vier bemanningsleden.

Reguliere ruimtevluchten van SpaceX beginnen steeds meer vorm krijgen. Voor de tweede keer is een Falcon 9-raket met een Crew Dragon-capsule naar het ISS onderweg. Aan boord zijn drie Amerikaanse astronauten en één Japanner.

De lancering van de SpaceX Crew Dragon

De vlucht vertrokken afgelopen nacht om 1.27 uur van het Kennedy Space Center in Florida. Bij de vlucht kon SpaceX-topman Elon Musk niet aanwezig zijn vanwege coronaklachten. De astronauten zijn nu in de ruimte. Zij komen als alles goed gaat dinsdagochtend om 5.00 uur aan op het ISS.

Na de lancering is de Falcon 9 booster succesvol geland op het droneschip met de bijzondere naam “Just Read the Instructions”. Dat is belangrijk voor SpaceX, omdat het onderdelen van hun ruimtemissies wil hergebruiken om zo de ruimtevaart goedkoper te maken.

Certificatie van NASA

Hoewel dit de tweede vlucht is van de Crew Dragon, is er toch wel weer iets nieuws. Het is de eerste langdurige missie voor de capsule. De eerste duurde twee maanden en was vooral bedoeld als testmissie. Deze vlucht duurt langer en is de eerste reguliere vlucht voor SpaceX. Sinds kort heeft het namelijk certificatie van NASA gekregen.

De vluchten van de Crew Dragon zullen nu vaker plaatsvinden. Dat zal niet alleen voor Amerikaanse astronauten zijn, maar ook kunnen er vliegers mee van andere landen. Wel moet daar natuurlijk voor betaald worden. Voor zover het nu lijkt zal er elke zes maanden een bemande vlucht zijn.

Flink goedkoper

Dit is een belangrijke stap voor Amerika en NASA. Sinds dat er twee Space Shuttles verongelukten, voerde de NASA geen eigen vluchten meer uit. Het werd hierdoor afhankelijk van Rusland waarvoor het de hoofdprijs betaalde. Daar kostte een zitje naar het ISS 80 miljoen dollar, terwijl dat nu bij SpaceX nog ‘maar’ 55 miljoen is.

Overigens krijgt NASA in de toekomst vermoedelijk nog een extra optie. Ook vliegtuigbouwer Boeing is bezig met een eigen ruimtevaartuig. De Starliner moet ook mensen naar het ISS kunnen brengen.

Reageer op artikel:
SpaceX stuurt voor de tweede keer astronauten de ruimte in
Sluiten