Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 21 jul 2020

SpaceX vangt deel van raket spectaculair op met boot

De ruimtevaart is fascinerend en SpaceX weet het nog bijzonderder te maken. Dat liet afgelopen nacht weer eens zien.

SpaceX heeft als grote missie de ruimtevaart betaalbaarder maken. Het maakt raketten waarvan onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden. Gisteren was daarom ook een bijzondere dag voor het bedrijf van Elon Musk. Het verpulverde een record van de NASA om een onderdeel in recordtijd te hergebruiken.

SpaceX boekt nieuw succes

Toch is dat zeker niet het enige bijzondere wat SpaceX gisteren liet zien. Elon Musk heeft vandaag een nieuwe mijlpaal bereikt door beiden helften van de neuskegelbeugel te vangen. Dat deed het door middel van een schip en dat ziet er vrij spectaculair uit. Boven het net wordt een groot net gespannen waar het onderdeel door middel van een parachute in kan vallen, zodat het niet beschadigd raakt. Hoewel er (nog) geen beelden zijn van de huidige vangst, zijn er wel opnames van tests die vorig jaar zijn uitgevoerd door het bedrijf. Door het opvangen van de onderdelen kan SpaceX ze in de toekomst weer gebruiken, net zoals het deed met een deel van de raket Falcon-9. De neuskegelbeugels zijn volgens SpaceX zo’n zes miljoen dollar waard.

Ook de First Stage van de Falcon 9 is veilig geland op een boot. In tegenstelling tot de twee nueskegelbeugels zijn hier wel beelden van.

Dit zijn de beelden van een eerdere test om de neuskegelbeugel op te vangen:

Reageer op artikel:
SpaceX vangt deel van raket spectaculair op met boot
Sluiten