Rutger Houweling
Rutger Houweling 26 jul 2013

Speciaal wetsuit maakt je ‘onzichtbaar’ voor haaien

Het zal je maar overkomen. Ben je lekker wat golven aan het pakken met je surfplank zwemt er een haai voorbij. Agressief bijt-ie in je been of plank. Niet chill! Nu is de kans dat dit gebeurt niet groot, maar wordt wel steeds groter wanneer je aan de Australische westkust surft. Hier vallen namelijk de meeste doden door haaien. Als reactie hierop hebben wetenschappers van de Universiteit van West-Australië en medewerkers van het Shark Attack Mitigation Systems (SAMS) gewerkt aan een speciaal wetsuit om surfers, zwemmers en duikers te beschermen tegen haai-aanvallen. Na twee jaar onderzoek en ontwikkeling liggen de pakken in de winkels.

Ze hebben een pak ontwikkeld die dient als camouflage in het water. Dit is gebaseerd op de ontdekking dat haaien kleurenblind zijn. Dit pak heet de Elude. Een ander pak, de Diverter, zorgt ervoor dat haaien geen interesse hebben door het hoge contrast van witte en zwarte strepen. Dit hoge contrast zorgt er op een natuurlijk wijze voor dat je geen lekkere hap bent.

De wetsuits zijn getest bij tijgerhaaien aan de kust van West-Australië, alleen niet met mensen die de pakken dragen. Deze zomer zullen ze nog meer testen gaan uitvoeren, maar als je dapper genoeg bent kun je een ‘onzichtbaar’ wetsuit voor 380 euro hier bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Speciaal wetsuit maakt je ‘onzichtbaar’ voor haaien
Sluiten