Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 3 aug 2020

Spectaculaire beelden: SpaceX Crew Dragon succesvol geland op aarde

Bob Behnken en Doug Hurley schreven geschiedenis voor SpaceX door naar het ISS te gaan. Nu zijn ze weer veilig terug op aarde.

Bob Behnken en Doug Hurley waren in juni wereldnieuws. Voor het eerst in acht jaar ging er weer via NASA een bemande raket van Amerikaanse bodem naar het internationale ruimtestation ISS. Het was bovendien de eerste bemande SpaxeX-vlucht naar het ISS. Het onderste deel van de raket kwam eerder al terug op aarde en is zelfs opnieuw gelanceerd. Nu is ook de Crew Dragon-capsule veilig op aarde geland. De astronauten deden er 18 uur over om met de capsule van van het ISS naar de aarde te komen.

Een succesvolle SpaceX-missie

De capsule van SpaceX is in de Golf van Mexico geplonsd. Daarin zaten Behnken en Hurley. Daarmee kwam hun twee maanden durende missie in de ruimte tot een einde. Daarmee is de eerste bemande SpaceX-missie naar het ISS een succes. De twee astronauten werden opgewacht met boten. De capsule is aan boord van een schip getakeld en gaat nu weer terug naar het vaste land.

De missie begon op 30 mei toen onder toezicht van Donald Trump en Elon Musk de twee in de nieuwste SpaceX-creatie naar het ISS werden gelanceerd vanuit Cape Canaveral. Een dag later kon de capsule aan het ruimtestation worden gekoppeld. Met die missie wilde SpaceX laten zien wat het allemaal kon. Nu de missie goed is afgelopen, opent dit weg voor SpaceX en NASA om vaker een vlucht te lanceren vanaf Amerikaanse bodem.

Nieuwe lanceringen

De Amerikanen zijn dan ook van plan om in september en in april weer nieuwe vluchten te doen naar het ISS. NASA hoeft nu niet meer gebruik te maken van de Russische ruimtevaartorganisatie wat de nodige miljoenen per jaar scheelt. Rusland vraag 80 miljoen dollar per stoeltje, terwijl SpaceX het doet voor 55 miljoen dollar.

Reageer op artikel:
Spectaculaire beelden: SpaceX Crew Dragon succesvol geland op aarde
Sluiten