Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 20 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo zie je de spectaculaire landing van NASA’s Osiris-Rex op een asteroïde

NASA is al een tijdje bezig met het project Osiris-Rex. Vanavond is een van de belangrijkste momenten: landen op een asteroïde.

De Osiris-Rex van NASA is op weg naar een grote asteroïde. Het plan van de ruimtevaartorganisatie is dat het daar vannacht om 0.00 uur landt. Het doe is dat het wat stenen en stof van de oppervlakte meeneemt, om vervolgens terug naar de aarde te brengen. Het kan hier dan verder onderzocht worden.

De missie van NASA

Deze gebeurtenis is een grote stap voor de NASA waarmee het ook veel kan leren over toekomstige missies. Gelukkig kunnen wij daar ook wat van zien, want Lockheed Martin Space zal de missie live streamen. Wij laten zien waar je het kunt kijken.

Natuurlijk heeft de asteroïde ook een naam. Het gaat om 101955 Bennu. Als alles goed gaat zal Osiris-Rex van NASA daar op 00.12 vannacht daar landen. NASA begint al om 23.00 uur met haar uitzending.

Wat is Osiris-Rex?

NASA is al met Osiris-Rex bezig sinds 2004. Het ruimtevaartuig is op 8 september 2016 gelanceerd met een Atlas V-raket van de United Launch Alliance (ULA), een samenwerking tussen Lockheed Martin en Boeing. Daarna ging het 26 maanden onderweg naar Bennu. Daar is het sinds 3 december 2018. De laatste tijd blijft het vooral in de buurt om de ondergrond in kaart te brengen om zo de beste plaats te vinden om materiaal te verzamelen. Ook is er gekeken hoe het best de landing kan worden ingezet.

Met het materiaal op Bennu hoopt het weer een puzzelstukje te vinden over de geschiedenis van het heelal. NASA hoopt dan ook dat er in het gesteente informatie is te vinden over water en metalen die misschien wat meer kunnen vertellen over de geschiedenis van planeten en eventueel leven. Mogelijk kunnen grondstoffen in de toekomst worden verzameld om te gebruiken op de aarde.

Daarnaast is er nog een reden om Bennu een bezoekje te brengen. Er is een kans dat in de (verre) toekomst de astroïde met de aarde in aanraking komt. Er zijn berekeningen dat het ergens in de 22e eeuw kan gebeuren.

Hoe gaat de landing in zijn werk?

De landingsprocedure is complex en er kan dan ook veel misgaan. NASA’s Osiris-Rex moet voet aan de grond zetten op een rotsachtige ondergrond. Deze is zo groot als een paar parkeerplaatsen. Een robotarm is het enige wat de grond echt zal gaan raken. Een van de drie stikstofbussen zal druk uitoefenen op de ondergrond zodat er stukken gesteente en stof kunnen worden losgemaakt en naar de robotarm worden geduwd om ze zo te verzamelen. Vervolgens moet het ruimtevaarttuig terug naar de aarde met de proefmonsters.

In totaal zal de hele landing zo’n vier uur duren. Het verzamelen van de monsters duurt echter maar 16 seconden. Het zal lastig zat worden, aangezien er geen ideale ondergrond is om te landen. Het is dan ook de vraag of de ondergrond echt goed genoeg is om monsters te kunnen opvangen. Als alles goed is gegaan moet Osiris-Rex uiteindelijk op 24 september 2023 in de woestijn van Utah landen.

De hele landing is hier te zien en via de stream hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo zie je de spectaculaire landing van NASA’s Osiris-Rex op een asteroïde
Sluiten