Sony en Disney komen er niet uit: vertrekt Spider-Man uit de MCU? (Sony reageert)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2FANP-75120199.jpg)
Nadat gesprekken tussen Sony en Disney mogelijk stukgelopen zijn over de rechten van Spider-Man, is de kans aanwezig dat het personage vertrekt uit de Marvel Cinematic Universe. Gisteravond wist Deadline dit te melden en fans van de superheld waren in rep en roer. Een officiële reactie liet op zich wachten, maar nu heeft Sony toch echt zijn mond open getrokken.
Wat hebben Disney, Sony en Marvel met Spider-Man te maken?
Gisteravond begon opeens het verhaal op te duiken dat Spider-Man mogelijk uit de Marvel Cinematic Universe zou verdwijnen. Het personage, dat is verzonnen door Marvel, zou de dupe zijn van een strijd tussen Sony en Disney. We begrijpen dat het verwarrend klinkt, dus we praten je snel eventjes bij over de huidige situatie.
Marvel heeft het personage Spider-Man verzonnen en gebruikte dit personage voor de comics dat het bedrijf op de markt bracht. Echter had Marvel het eind jaren ’90 financieel lastig en besloot het de filmrechten voor hun personages aan verschillende productiehuizen te verkopen. Marvel maakte in deze tijd zelf nog weinig films. In 1999 besloot de comic-uitgever de filmrechten voor Spider-Man te verkopen aan Sony. Sindsdien heeft dat bedrijf dus de filmrechten van Spider-Man. In 2009 was het Disney dat Marvel overnam en begon het bedrijf steeds meer rechten terug te roepen. In de infographic hieronder is te zien over welke filmrechten Disney in 2018 beschikte.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2FMarvel-Infographic-rights-2018.jpg)
Zoals je ziet stond Spider-Man vorig jaar nog met één been in de MCU, maar als we de verhalen van gisteren mogen geloven verandert dat nu.
Kevin Feige mag niet meer produceren
Terwijl fans van Spider-Man gisteravond in rep en roer waren over de toekomst van hun held, bleven zowel Disney en Sony opvallend stil. Vanmorgen om een uur over 07:15 (Nederlandse tijd) kwam daar verandering in. Sony gaf een reactie op Twitter en bevestigde een van de twee dingen waar fans al bang voor waren: Marvel-baas Kevin Feige zal geen producer meer zijn van de komende Spider-Man projecten.
We hope this might change in the future, but understand that the many new responsibilities that Disney has given him – including all their newly added Marvel properties – do not allow time for him to work on IP they do not own. (2/3)
— Sony Pictures (@SonyPictures) August 21, 2019
Bovenstaande reactie is zeldzaam voor een bedrijf als Sony Pictures, maar het kon bijna niet anders. Fans van Spider-Man startte zelfs een petitie om Sony te boycotten. De producent had dus geen keuzen en moest een reactie geven. Een reactie waarin ze, naar ons idee, vooral met de vinger naar Disney wijzen. Uiteraard weten we op dit moment de details van de onderhandelingen niet, maar naar verluidt zou Disney 50% van de omzet willen hebben. Op dit moment is de regeling dat Disney slechts 5% krijgt. Sony lijkt het hier dus niet mee eens te zijn.
Spider-Man verdwijnt uit de Marvel Cinematic Universe
Sony staat er met Spider-Man dus weer helemaal alleen voor. De producent beschikt op dit moment nog steeds over de rechten, maar hoeft geen hulp van Marvel Studios te verwachten. Verschillende bronnen melden dat Sony bezig is met twee Spider-Man projecten en we geloven eerijk gezegd ook wel dat deze ook zonder de Marvel Cinematic Universe goed zullen scoren. Spider-Man: Far From Home is inmiddels benoemd tot de meest succesvolle Sony film ooit, wat simpelweg een goede buffer is voor de komende jaren. De grote vraag is alleen: hoe goed staat Sony er over een paar jaar voor met het personage.
We nemen als fans dus geen afscheid van Spider-Man, maar zullen het personage niet meer in crossovers tegenkomen. De afgelopen jaren was het personage te zien in Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame. Dat gaat de komende jaren dus niet meer gebeuren. Sterker nog: het is met de huidige situatie meer aannemelijk dat dit helemaal niet meer gaat gebeuren.
En eerlijk is eerlijk: als filmliefhebber is dat oprecht zonde te noemen.