Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Spielberg heeft het fout: ‘Niet Netflix, maar bioscopen maken zichzelf kapot’

Netflix zorgt ervoor dat consumenten op een andere manier films kunnen kijken. De bioscoopindustrie zag dat meteen als een grote bedreiging voor hun voortbestaan. Waarom zou de consument nog naar de bioscoop rijden als ze duizenden films vanaf de bank aan kunnen zetten?

Edward Norton in actie

Sindsdien blijkt steeds vaker uit onderzoek dat bioscoopketens en streamingdiensten prima naast elkaar kunnen bestaan. Oftewel, het een gaat niet ten koste van het ander. Toch halen veel oudgedienden uit Hollywood nog steeds hun neus op voor Netflix. Sterker nog, volgens Steven Spielberg vormt het bedrijf een bedreiging voor de bioscoopervaring.

Volgens de legendarische regisseur zouden films van Netflix niet eens in aanmerking moeten komen voor Oscars. Hoogstens een Emmy. Edward Norton is het daar absoluut niet mee eens, zo blijkt uit een intrigerend interview met The Daily Beast. Zij spraken hem naar aanleiding van Motherless Brooklyn, een misdaadfilm die Norton regisseert en waarin hij zelf ook de hoofdrol speelt.

De American History X acteur is groot fan van Netflix. Sterker nog, volgens hem maken niet streamingdiensten, maar de bioscoopketens zelf de bioscoopervaring kapot:

“Het zijn de bioscoopketens die de klassieke bioscoopervaring om zeep helpen. Punt. Niemand anders,” aldus Norton.

Bioscopen gaan de fout in

Volgens hem moeten bioscoopbezoekers ook hogere eisen stellen aan de bioscopen waar ze heen gaan. Die voldoen namelijk zelden aan de kwaliteitseisen die belangrijk zijn voor een goede ervaring.

“Veel filmmakers en cinematografen die ik ken die hier echt naar zijn gaan kijken, zeggen dat meer dan 60 procent van de Amerikaanse bioscopen hun projector op bijna de helft van de helderheid die ze contractueel verplicht zijn hebben draaien,” aldus de acteur. “Ze leveren waardeloos geluid en een vaag beeld, en niemand zegt er wat van.”

Hierdoor vragen we ons direct af hoe dat eigenlijk in Nederland zit. Is dit probleem bij ons net zo groot, maar hebben we het gewoon niet door? Norton had persoonlijk met de belabberde kwaliteit te maken toen hij zijn nieuwe film ging testen in een bioscoop waar ook Captain Marvel draaide.

Volgens Norton draaide de film met letterlijk minder dan de helft van de helderheid die ook vanuit Marvel wordt verplicht. “Je wil de consument gaan trainen. Zo van, eis je geld terug. Als een film te donker lijkt, vraag je geld terug! Ik denk echt dat we daar een punt van moeten maken. Echt.”

Norton vindt het dan ook bizar dat bioscopen Netflix overal de schuld van geven, terwijl ze zelf zo onzorgvuldig met de kwaliteit van films omgaan. Sterker nog, volgens de acteur doet Netflix meer om de bioscoopervaring te beschermen dan de bioscopen zelf.

Edward Norton in American History X (Bron: New Line Cinema) (Afbeelding: AliExpress)

Spielberg en de toekomst

“Met alle respect, ik ben het volledig oneens met Spielberg,” aldus Norton. “Netflix investeerde qua bioscoopvertoningen vijf keer zoveel in Roma als wat voor boetieklabel van welke studio dan ook gedaan zou hebben. Ze brengen een Spaanstalige zwart-witfilm over de hele wereld in bioscopen uit. Honderden bioscopen, niet slechts een paar; iets wat Sony Pictures Classics wel zou hebben gedaan. Ze stoppen er meer geld achter, in een bioscoopcontext, dan wie dan ook. Je kunt me niet vertellen dat er heel veel mensen zwart-wit Spaanstalige films maken en die investering doen.

Norton voegde eraan toe: “Er is veel gaande vanwege Netflix. Ze zijn de voorhoede van een ongekende periode vol rijpe kansen voor veel meer soorten verhalen en stemmen om gehoord, verteld en gevierd te worden. Het is ongelooflijk, wat er allemaal gebeurt. ”

Zo, wat een conclusie. De mening van Edward Norton staat in schril contrast tot bijvoorbeeld Steven Spielberg en vele andere oudgedienden. De waarheid ligt waarschijnlijk iets meer in het midden, maar de eerste onderzoeken lijken voorlopig kamp Norton gelijk te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Spielberg heeft het fout: ‘Niet Netflix, maar bioscopen maken zichzelf kapot’
Sluiten