WANT Chat: Manus Aa, die met zijn start-up de ouderwetse vacature doet vergeten

Wie droomt er niet van een eigen start-up? Je moet het alleen wel durven. De 28-jarige Manus Aa gelooft heilig in een revolutie op de banenmarkt en is ervan overtuigd dat zijn ‘vacature 2.0’ de standaard wordt. De talentvolle innovator zegde zijn baan op, deed onderzoek en gaat er nu voor. Tijd voor een gesprek met deze innovator.

Hi, stel je even voor.

Mijn naam is Manus, ik ben 28 jaar en heb Rechten en Fiscaal Recht gestudeerd. Als student ben ik samen met een van mijn beste maatjes een bedrijf begonnen om middelbare scholieren te helpen met hun studiekeuze. Dat bedrijfje hebben we verkocht en is nu onderdeel van de UvA. Daarna ben ik als fiscalist begonnen bij Loyens & Loeff in Amsterdam. Sinds een jaar ben ik druk bezig om mensen te helpen ontdekken wat een baan echt inhoudt, met mijn start-up Spielwork.

spielwork
Hoe kwam je op het idee van Spielwork?

Ik was aan het rondkijken naar andere banen en het viel me op dat vrijwel elke vacature er hetzelfde uitzag: generieke, holle verkoop​teksten met bullet-points. ‘We zijn een jong, dynamisch bedrijf op zoek naar een hands-on teamplayer zonder 9 tot 5 mentaliteit.’ Oké, dacht ik, maar wat houdt die functie nou eigenlijk echt in? Wat doe je op een dag?

Wat doet Spielwork precies?

Het doel van Spielwork is om te laten zien wat een baan écht inhoudt. Wij hebben de vacature opnieuw uitgevonden, op basis van een andere filosofie. Geen verkooppraatjes, maar een eerlijk beeld van dagelijks werk. Met onder meer infographics en video’s. Maar je moet het eigenlijk zien om een goed beeld te krijgen. Op onze website kun je voorbeelden zien.

spielwork
Wat was er allemaal nodig om de start-up te realiseren?

​Ik wilde eerst onderzoeken wat het probleem precies was en ​wie dat probleem nog meer had​​. Dat heb ik getest onder werkzoekenden en onder recruiters. Verder ben ik zo snel mogelijk gaan uitzoeken of er klanten waren die​ ​​’​echte euro’s’​​ ​wilden betalen voor onze oplossing. Ik had​ ​​in het begin​ ​geen externe investering nodig omdat genoeg ik geld had gespaard om te starten.

Is er veel interesse vanuit het bedrijfsleven?

Jazeker. Het was in het begin best ​een uitdaging omdat we alleen met bedrijven werken die transparant willen zijn over hun banen. Dit betekent dat je het salaris laat zien, het aantal uren dat iemand echt werkt en bijvoorbeeld ook hoe een minder leuke dag uit de week van een werknemer eruit ziet. We hebben nu onder meer​ Deloitte, Nespresso, TNT,​ Nuon,​ Van Lanschot​, Kempen & Co​ en Vopak als klant. Wat de bedrijven inzien is dat je juist eerlijk moet zijn, omdat je daardoor mensen aantrekt die echt bij de baan​ ​en het bedrijf​​ ​passen. Gelukkig kregen de​ ​klanten​ ​positieve reacties van kandidaten tijdens onze pilot.
​ ​

Heb je een algemene tip die je kunt meegeven aan jonge innovators die een start-up willen beginnen?

Doe goed onderzoek naar de bestaande bedrijven​,​ de markt ​en​ ​potentiële gebruikers. Drink niet te veel ‘koffie​tjes​​’, vooral niet ​​​met mensen waar je niets aan hebt​. Lees​ het boek The Four Steps to the Epiphany.​ En focus niet te veel op schaalbaarheid, maar wel op kwaliteit.

Wat is jouw visie op de arbeidsmarkt?

Mijn visie is dat transparantie de toekomst is, ook voor de recruitmentmarkt​. Uiteindelijk zal iedereen de vruchten plukken van een realistische weergave van banen.​ ​Werkzoekenden weten​ ​waar​ ​ze ​aan ​beginnen en werkgevers​ ​​nemen​ ​mensen​ ​aan die ook echt bij ​hen ​willen werken.

Wat is de missie van Spielwork?

De Spielwork-vacature wordt de nieuwe standaard voor de vacature. Dit zorgt ervoor dat niemand ooit nog holle verkoopteksten in vacatures hoeft te lezen en dat het voor iedereen mogelijk wordt om daadwerkelijk te begrijpen wat een baan inhoudt voordat je ermee begint. Dat zou ​toch top zijn?

Zelf ondernemen? SEAT wil jonge ondernemers stimuleren om het succes achterna te jagen. Binnenkort schrijven ze een wedstrijd uit waarin jij jouw idee kan pitchen. De winnaar krijgt een startkapitaal van tienduizend euro en mag een jaar lang in een gloednieuwe SEAT Ibiza z’n toekomstige klanten opzoeken. Houd WANT.nl nauwlettend in de gaten om op de hoogte te blijven van de actie!

In samenwerking met SEAT