Say what?! Volgens onderzoek zorgen spoilers er juist voor dat je favoriete serie leuker wordt

Spoilers zijn vreselijk irritant. Al helemaal als een website in een artikel niet eerst even aangeeft dat er überhaupt spoilers gaan komen: precies de reden waarom je deze vermijdt. Maar wat nou als we je vertellen dat je een show leuker kunt gaan vinden als je het plot vooraf al wél kent?

Spoiler alert: spoilers zijn niet zo vervelend als we denken

Je zal ons nu misschien voor gek verklaren, maar we hebben deze bewering niet zelf bedacht. Er is een reden waarom we onze reviews spoiler-vrij schrijven. Wij houden ook niet van spoilers. Toch heeft recent onderzoek van de Universiteit van Californië uitgewezen dat het kennen van het plot wellicht niet zo vervelend is als we in eerste instantie zelf denken.

Het onderzoek is gebaseerd op de aanname dat het zien of horen van spoilers, en dus op voorhand weten wat er gaat gebeuren, je kijkplezier zal verpesten. Volgens het onderzoeksteam is deze aanname niet juist. De titel van het onderzoek zegt het al: ‘Spoiler alert: Stories are not spoiled by spoilers‘.

Voor het onderzoek werden een aantal experimenten uitgevoerd met twaalf korte verhalen, allemaal in drie versies: één had geen spoilers, de tweede had al een spoiler aan het begin en de laatste had een spoiler die was verwerkt in het verhaal.

spoiler

Driemaal raden welke verhalen als het hoogst werden beoordeeld? Inderdaad, de versies met spoilers erin. De deelnemers vonden deze verhalen daarnaast makkelijker om te lezen en te begrijpen. Ook zegt psychologie-professor Nicholas Christenfeld dat ze een verhaal zelfs kunnen verbeteren. Als het eind van een verhaal bijvoorbeeld al gespoiled is, ga je beter letten op de ingewikkeldheden in het plot zelf. Of dit ook geldt voor je favoriete serie of film is natuurlijk nog maar de vraag, maar stof tot nadenken is het zeker.

Volgens het onderzoek wordt je kijkgenot dus niet verpest wanneer je het plot al kent, maar versterkt dit je kijkgenot juist. Misschien is het plot van een verhaal dus toch een beetje overrated? Wij zullen onze reviews in ieder geval, voor de goede orde, gewoon spoiler-vrij blijven schrijven ;-). Heb je deze al gelezen trouwens? Over Netflix’ nieuwste (en eerste) blockbuster Bright.

Reageer op artikel:
Say what?! Volgens onderzoek zorgen spoilers er juist voor dat je favoriete serie leuker wordt
Sluiten