Sam Dille
Sam Dille Science 31 dec 2020

Spookachtige cirkels ontdekt in de ruimte: is er reden tot paniek?

Toen wetenschappers van The School of Science in Western Sydney University oude gegevens doorzochten deden ze een schokkende ontdekking. Een aantal spookachtige cirkels zweeft samen in de ruimte. Ze zijn anders dan elk object dat we kennen. Is er reden tot paniek?

De onderzoekers kwamen tot deze bijzondere vondst, terwijl ze beelden van het heelal bekeken. Deze beelden zijn verzameld door de innovatieve Australian Square Kilometre Array Pathfinder-telescoop. Eerder schreven we al over deze indrukwekkende telescoop, waarmee Australië miljoenen nieuwe melkwegstelsels heeft ontdekt. Vanwege zijn buitengewoon grote bereik kan de telescoop grote gebieden in de ruimte in kaart brengen. De baanbrekende pathfinder kan in delen van het universum kijken die voorheen onzichtbaar waren. Dit zorgde ervoor dat de spookachtige cirkels goed zichtbaar waren.

Spookachtige cirkels dwalen door het heelal

De wetenschappers onderzochten de beelden voor een proefproject. Toen ze eenmaal de cirkels in het vizier hadden konden ze hun ogen niet geloven. “Ik voorspelde een paar jaar geleden dat het onderzoeken van onbekende gebieden waarschijnlijk voor onverwachte ontdekkingen voor zou zorgen. Die noem ik altijd ‘WTF’s’. Niemand van ons verwachtte echter zoiets, zo snel te ontdekken. Vanwege de grote hoeveelheid data had ik verwacht dat de ontdekkingen zouden worden gedaan met hulp van technologie. De spookachtige cirkels ontdekten we echter met een goede ouderwetse blik,” aldus Ray Norris professor aan The School of Science.

Ruimteontdekking: spookachtige cirkels
Wat een mysterie… (Afbeelding: Dark Energy Survey / Bärbel Koribalski)

Kunnen we al iets concluderen?

Omdat de spookachtige cirkels anders zijn dan elk object, is het heel moeilijk om ze te identificeren. Gelukkig hebben de wetenschappers al een aantal opties kunnen afstrepen. De cirkels zijn zeker geen sterren. Daar zijn ze immers te groot voor en met te grote aantallen. Ook zijn de geestige bellen geen ringen van radio-emissie. Dit zijn ringen die helpen bij het ontwikkelen van sterren. Wat de bellen dan wel zouden moeten zijn gaat de universiteit in de toekomst verder onderzoeken. “We gaan dingen onderzoeken die waarschijnlijk bestaan ​, maar nog niet zijn waargenomen. Denk aan een enorme schokgolf of explosie in een ver sterrenstelsel,” vertelt Norris.

Hete plasmabellen

De ruimte zit weer vol met mysteries. Naast de spookachtige cirkels zijn er namelijk recent ook vreemde plasmabellen ontdekt. Of ze een gevaar voor ons vormen kun je hier checken.

Reageer op artikel:
Spookachtige cirkels ontdekt in de ruimte: is er reden tot paniek?
Sluiten