Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 24 sep 2018

Pas op: Spotify pakt misbruik Family-abonnement aan

Spotify is een stuk goedkoper als je met andere gebruikers een familie-abonnement deelt. Voorheen kleefden daar weinig beperkingen aan, waardoor je ook met vijf vrienden een abonnement van 14,95 euro kon delen.

Spotify controleert misbruik Family-abonnement

Daardoor betaal je uiteindelijk minder dan 2,50 euro per dag. Hartstikke tof, maar op papier is die aanbieding echter enkel voor familieleden bedoeld. Waar de streamingdienst daar eerst niet moeilijk over deed, komt daar nu verandering in.

Een aantal gebruikers melden online dat ze een e-mail hebben gekregen van Spotify, waarmee ze hun adres moeten bevestigen. Daarbij wordt GPS gebruikt om de locatie van de gebruiker in kaart te brengen.

Vooralsnog gaat het enkel om Duitse gebruikers. Ze worden verplicht om hun locatie via GPS te verifiëren, anders kan hun Family-abonnement stopgezet worden. Gebruikers die geen GPS hebben, mogen hun postcode invullen.

Spotify GPS/ Screenshot Spotify Family

En daarmee kom je bij de crux van dit verhaal: in de voorwaarden staat dat alle gebruikers van een familie-abonnement op hetzelfde adres moeten wonen. Je mag het abonnement dus niet delen met je broertje die uit huis woont.

Vullen gebruikers van een abonnement bij de verificatie niet allemaal hetzelfde adres in? Dan worden ze automatisch uit de groep gegooid. Soortgelijke abonnementen bij diensten als Netflix worden niet zo streng geverifieerd.

Daar is een goede reden voor. Netflix produceert veel content zelf, en koopt licenties bovendien vaak af. Spotify moet per nummer dat jij luistert een klein bedrag betalen aan de eigenaren van de rechten.

Wanneer gebruikers niet op hetzelfde adres wonen, zullen ze ook vaker tegelijkertijd muziek luisteren. Je brengt immers meer tijd door met je huisgenoten, dan met anderen. Daardoor is een misbruikt Family-abonnement een stuk prijziger dan een misbruikt Netflix-abonnement.

Vooralsnog is er dus nog niks aan de hand in Nederland, maar wie weet is dat slechts een kwestie van tijd…

 

Der Spiegel

Reageer op artikel:
Pas op: Spotify pakt misbruik Family-abonnement aan
Sluiten