Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 jul 2018

Spotify introduceert drie superhandige nieuwe functies

Spotify is begonnen met het uitrollen van een aantal opvallende nieuwe functies, naar zowel de iOS- als Android-versie van de app. Twee ervan zijn meteen beschikbaar voor iedereen, de derde is iets experimenteler. We zetten de nieuwe functies voor je op een rijtje.

Spotify luisteren met weinig dataverbruik

Het streamen van muziek middels je databundel kan een prijzig feestje worden. Voor je het weet zit je over je limiet. Dankzij een nieuwe data saver-functie in Spotify hoef jij je daar in de toekomst minder zorgen om te maken.

Navigeer naar het tabblad ‘Home’, en klink rechtsboven op het tandwieltje. Daar kun je naar beneden scrollen, tot je data saver tegenkomt. Wanneer je die optie aanzet, wordt de geluidskwaliteit automatisch op laag gezet wanneer je via data muziek streamt. De geluidskwaliteit komt dan op 24kbit/s te liggen.

Spotify nieuwe functies

Zo kun je ook verder luisteren wanneer de provider je verbinding knijpt omdat je over de limiet bent. Daar offer je dan dus wel een significant stuk kwaliteit voor op, maar met simpelere oordopjes zul je daar vooral buiten weinig van merken.

Opslagruimte besparen

Zit je smartphone bijna vol? Dan wordt je vooral blij van de tweede nieuwe functie. Onder het kopje ‘Opslag’ binnen je instellingen kun je handmatig opgeslagen nummers legen. Dat gebeurde voorheen eens in de zoveel tijd automatisch, of je moest het per album, afspeellijst of nummer bepalen.

Audionormalisatie aan- of uitzetten

De derde toevoeging is van een experimentelere aard. Spotify experimenteert met de optie om audionormalisatie op nummers toe te passen. Normaliter worden nummers automatisch aangepast, om grote volumeverschillen te voorkomen.

Spotify nieuwe functies

Want dan krijg je dit scenario: het ene nummer is zeer zacht, waardoor je het volume flink opschroeft. Vervolgens komt er een nummer dat veel luider is, en worden je oren kapot geblazen. Spotify voorkomt dat normaliter dus automatisch, door zachte stukken harder te maken, en harde stukken iets zachter.

Maar ja, strikt gezien ben je dan dus wel met de visie van de artiest aan het sjoemelen. Audiofielen met high-end hardware zijn daar nou niet bepaald blij mee. Onder het kopje ‘Afspelen’ kun je vanaf nu kiezen voor zachte, gemiddelde of harde normalisatie. Of de normalisatie helemaal uitzetten. Althans, wanneer jij een van de gelukkigen bent die de nieuwe functies al allemaal heeft ontvangen.

 

Reageer op artikel:
Spotify introduceert drie superhandige nieuwe functies
Sluiten