Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 3 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Apple’s Jimmy Iovine voorspelt de ondergang van Spotify

Jimmy Iovine, chef Apple Music, weet wat hij doet. Hij heeft een lange staat van dienst in de platenindustrie en was mede-oprichter van Beats. In interviews is hij wat minder handig en bij Billboard doet hij een aantal uitspraken die op zijn minst opmerkelijk zijn.

Spotify is geen lang leven beschoren, als je het Iovine vraagt. Er is namelijk geen geld met streaming muziek te verdienen. Hij verwacht dat alleen bedrijven die het als complementaire service aanbieden overleven.

Geen toekomst voor gratis Spotify

Volgens de Apple Music-chef is er geen toekomst voor gratis streaming en al helemaal niet voor diensten die zich alleen maar op streaming muziek richten. “De streamingdiensten bevinden zich in een moeilijk markt. Er is geen marge en niemand verdient geld,” aldus Iovine. Hij vervolgt: “Amazon verkoopt Prime, Apple verkoopt telefoons en iPads, maar Spotify? Ze bieden alleen streaming aan en hebben nog nooit winst gemaakt. Ze zullen met iets anders dat ze kunnen verkopen moeten komen. Netflix heeft zijn originals, maar alle streamingdiensten bieden min of meer dezelfde muziek.”

Iovine legt het probleem met gratis diensten ook aan de hand van een andere metafoor uit. “Ga naar Kansas. Er is geen werk en YouTube is gratis, Pandora is gratis, Spotify is gratis. Er is ook een restaurant in straat dat dezelfde gerechten serveert als het restaurant op de top van een berg met een prachtig uitzicht. Het restaurant in de straat is gratis, dus gaan mensen daar eten. Ze zullen papieren handdoeken gebruiken, ze geven niet om stoffen servetten.”

Als we het feit dat dit verhaal plaatsvindt in Kansas (en de handdoeken ?) even wegdenken, begrijpen we wat Iovine wil zeggen: door mensen te laten wennen aan gratis, zullen ze tevreden zijn met middelmatige kwaliteit.

Technologie niet altijd positief

Jimmy Iovine geeft ook zijn mening over technologie in het algemeen. “Technologie is voor mij als een medicijn. Het is wetenschap. We zien een probleem lossen het op. Vaak denken we niet aan de gevolgen. Ik bedoel: toen we atomen gingen splitsen om energie op te wekken, dachten we ook niet aan Hiroshima.”

In het verleden heeft technologie de platenindustrie geholpen, maar volgens Apple’s chef muziek hoeft (gratis) streaming niet positief uit te pakken. “De overstap van cassettes naar CD zorgde voor meer verkoop. Maar de MP3 halveerde de business. Dit kan weer gebeuren. Dit zijn zaken waar de platenindustrie mee te maken heeft, en ik weet niet of ze ervan op de hoogte zijn. Gelukkig is dat niet mijn taak”, concludeert de man die een van de grootste spelers in dezelfde branche was en nu een van de grootste streamingdiensten ter wereld leidt.

Maar goed, je kunt alles van Spotify vinden wat je wil, de muziekstreamingdienst speelt perfect in op onze goede voornemens van 2018.

Dit artikel verscheen als eerste op Onemorething.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Apple’s Jimmy Iovine voorspelt de ondergang van Spotify
Sluiten