Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 14/03/2019

Spotify klaagt bij EU: “Apple zorgt voor oneerlijke concurrentie”

Spotify is de strijd met Apple meer dan zat. De producent uit Cupertino stelt voorwaarden in de App Store die voor oneerlijke concurrentie zorgen en dat kan niet door de beugel volgens Spotify. Oprichter Daniel Ek is het zelfs zo zat, dat hij een klacht over Apple ingediend heeft bij de Europese Commissie.

Spotify dient klacht in tegen Apple

Spotify is de oneerlijke concurrentie met Apple helemaal zat en wilt dat de Europese Commissie ingrijpt. Om dit te bereiken heeft het bedrijf een klacht ingediend, zo wordt bekend gemaakt in de newsroom van de muziekdienst. Volgens Spotify zijn de regels voor de App Store aanzienlijk veranderd, wat ervoor zorgt dat eerlijke concurrentie met de partij onmogelijk wordt. Zo is het voor derde partijen alleen mogelijk om abonnementen te verkopen, als deze op Apple‘s manier worden aangeboden. Iets wat alles behalve lekker valt, gezien dat inhoudt dat er 30% van de inkomsten naar Apple verdwijnen.

“Als we deze Tax betalen, worden we gedwongen om ons abonnement kunstmatig hoog te houden”, zo laat Ek weten. Is dat daadwerkelijk aan de orde, dan zal Apple Music voor veel mensen een aantrekkelijker zijn. En dat is waar het mis gaat. Mocht Apple alleen de Store als dienst hebben, is dat iets waar alle partijen aan moeten geloven. Echter biedt Apple ook een muziekdienst aan en dat maakt de strijd oneerlijk.

Mocht Apple overigens beslissen om de regels alleen voor Spotify aan te passen, zal het bedrijf daar geen gebruik van maken. Volgens de streamingdienst wordt het tijd dat Apple zijn concurrenten eens eerlijker gaat behandelen. Niet een aantal, maar allemaal. Zo hebben Deliveroo en Uber namelijk wel de mogelijkheid om in de app af te rekenen, zonder de 30% van Apple. Dat heeft te maken met het feit dat er gebruik wordt gemaakt van goederen en niet van diensten.

Foto door One More Thing

Wie overigens denkt dat Spotify voornamelijk aan het zeuren is, er zijn meer diensten die de werkwijze van Apple zat zijn. Zo heeft Netflix het onlangs onmogelijk gemaakt om abonnementen via de iOS-app te verkopen.

Reageer op artikel:
Spotify klaagt bij EU: “Apple zorgt voor oneerlijke concurrentie”
Sluiten