Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 2 jul 2018

Spotify Lite gelanceerd: gratis muziek luisteren

Google roept het al jaren: de komende jaren zal de echte groei uit India en andere opkomende markten komen. Dan hebben we het over miljoenen consumenten die opeens voor het eerst een smartphone tot hun beschikking hebben, of het internet op gaan. Spotify speelt daar nu ook op in met Spotify Lite.

Spotify Lite

Je ziet het steeds vaker in de Play Store: ontwikkelaars die lichte versies van hun apps uitbrengen. Facebook Lite, Messenger Lite en sinds kort ook Instagram Lite zijn voorbeelden. Google deed hetzelfde voor zijn populairste apps, met de Go-serie. Zo is er zelfs een lichte versie van Android zelf, Android Go.

Bijna allemaal nemen ze significant minder opslaggeheugen in beslag. Instagram Lite zelfs minder dan 1 MB. De budgetmodelletjes die aanslaan in India en dergelijke landen zijn vaak zeer beperkt qua opslaggeheugen. Ook slurpen ze over het algemeen minder data. Het bereik en de bundels zijn daar veel beperkter dan in bijvoorbeeld Nederland.

Toch is het indrukwekkend hoe compleet die ‘Lite’-apps over het algemeen zijn. Google en Facebook weten de meeste functies alsnog in de extra lichte apps te proppen. Spotify kiest voor een andere weg met zijn nieuwste app, Spotify Lite.

Opoffering

De data-consumptie, download- en update-grootte zijn zoals verwacht allemaal flink geslonken. Helaas geldt dat ook voor de beschikbare features. De app offert namelijk een flink aantal functies op.

Het komt er praktisch op neer dat Spotify Lite een aantal willekeurige tracks voor je shuffelt, uit aanbevolen playlists. Je kunt als gebruiker niet naar individuele tracks zoeken, niet de playlists samenstellen, geen radio starten en ook niet je muziek op een speaker afspelen. Het is praktisch een veredelde internetradio.

Zie het dan ook meer als een gratis extensie van Spotify, in plaats van een speciale uitvoering voor een nieuw publiek. Toch is het merkwaardig. Juist in ontwikkelingslanden wil je eerder afspeellijsten downloaden, zodat je niet continu data hoeft te verbruiken. Juist in dergelijke markten wil je de kwaliteit van je muziek kunnen veranderen, om geheugen te besparen. Dat kan allemaal niet in Spotify Lite.

Maar goed, laten we geen voorbarige conclusies trekken. De app wordt nog steeds als een test gelabeld, en is dus nog in actieve ontwikkeling. Om er zelf al mee aan de slag te gaan, kun je hier terecht voor het APK-bestand.

 

Reageer op artikel:
Spotify Lite gelanceerd: gratis muziek luisteren
Sluiten