Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 9 jul 2019

Spotify Lite een feit: dit heb je aan de streamingdienst app

Er was eens een tijd waarin de Google Play Store vol stond met “lite” varianten van apps. Deze waren voornamelijk in het leven geroepen om de minder krachtige smartphones alsnog te voorzien van dezelfde applicaties als krachtige toestellen. Maar waar de hype rondom “lite” apps is afgestorven, en deze ook niet echt meer nodig zijn, ziet Spotify Lite alsnog het daglicht. Maar wat heb je er eigenlijk aan?

Spotify Lite een feit: dit heb je er aan!

Ondanks het feit dat de populariteit rondom streamingdiensten anno 2019 immens is, wil dat niet zeggen dat er helemaal niets mis mee is. Het is fantastisch om (in het geval van Spotify) te kunnen genieten van de muziek die je wilt, op de momenten die je wilt. Maar helaas komt dit alles wel met een prijs. Een prijs die in eerste instantie niet gepaard gaat met Euro’s, maar wel met MB’s. Wie zijn muziek niet via een wi-fi verbinding consumeert, zal al snel merken dat het flink wat data kost. Iets dat niet erg is wanneer je over een onbeperkt abonnement beschikt, maar wel degelijk vervelend wanneer je dat niet doet.

En dat is dus precies een van de grootste redenen waarom Spotify Lite het daglicht heeft gezien. Waar de applicaties voorheen voornamelijk minder kracht vereiste van de telefoon, ligt de focus bij dit specifieke geval bij het verminderen van het dataverbruik. Spotify maakt duidelijk dat de Lite-variant gericht is om de consument met een beperkt budget. Dat geldt dus voor zowel de telefoons zelf als voor de kosten van data. Daarom vereist de applicatie minder geheugen bij de installatie en vereist het minder data bij het verbruik.

De applicatie zelf kost zo’n 10MB aan geheugen en terwijl dat best groot is voor een “lite” app, is het wel degelijk kleiner dan de “normale” Spotify app. Gebruikers kunnen daarnaast ook een limiet instellen voor hoeveel data de applicatie consumeert, zodat je niet spontaan door je gehele bundel heen bent. Daarbij levert Spotify Lite de mogelijkheid om de cache te legen, waardoor er meer ruimte beschikbaar wordt. Voorheen moest je door de Android instellingen heen om dit te doen.

Maar waar op welk gebied lever je het in?

Het mag duidelijk zijn dat de nieuwe applicatie dus flink bespaart op data en opslagcapaciteit, maar wat is dan het verschil met de normale app? Er moeten zonder twijfel nadelen zitten aan deze variant van Spotify, maar welke dat precies zijn laat het bedrijf niet weten. Wel wordt er in het persbericht gezet dat Spotify Lite exact dezelfde ervaring biedt als zijn grotere broer. En wanneer dat het geval is kunnen we onszelf afvragen waarom de normale app dan zoveel meer kost.

Kortom: er zitten wel degelijk nadelen aan dit hele verhaal, maar op dit moment weten we nog niet welke dat zijn. Spotify brengt de nieuwe applicatie naar maar liefst 36 landen in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Of de nieuwe variant ook daadwerkelijk in Europa, en Nederland, gaat verschijnen is nog niet bekend. Wel weten we dat er plannen zijn voor uitbreiding, dus de kans is er wel degelijk.

Reageer op artikel:
Spotify Lite een feit: dit heb je aan de streamingdienst app
Sluiten