Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 feb 2018

Slimme speaker: Spotify’s vacatures onthullen hardware-plannen

Het lijkt er sterk op dat na Amazon, Google en Apple ook Spotify met een eigen slimme speaker komt. Apple’s HomePod is al praktisch een Apple Music speaker, gezien dat de enige dienst is die je er makkelijk op kunt gebruiken. Een dergelijke strategie voor Spotify rondom hardware wordt al langer voorspeld. Nu is er concreet bewijs opgedoken, in de vorm van vacatures voor nieuwe posities binnen het bedrijf.

Spotify komt met eigen hardware

De gadget gaat zijn productcategorie definiëren, aldus de pagina met vacatures. “Spotify is bezig om zijn eerste fysieke producten te bouwen en heeft een operationele organisatie opgezet voor het produceren, de leveranciersketen, sales en marketing,” aldus een van de vacatures. Tot nu toe leunde de streamingdienst vooral op de hardware van anderen. Die strategie zal het bedrijf hoogstwaarschijnlijk aanhouden. De brede beschikbaarheid maakt de dienst juist zo aantrekkelijk, in tegenstelling tot Apple Music.

Met het flinke aantal gebruikers en naamsbekendheid heeft Spotify echter wel een mooie kans om hardware te verkopen. Fysieke producten waarmee de dunne winstmarges van het streamen zelf opgevangen kunnen worden. Daarmee dekt het bedrijf zich ook beter in tegen bredere fabrikanten zoals Apple en Google, die de ene productcategorie kunnen compenseren met de andere. Dat maakte Spotify tot nu toe zeer kwetsbaar.

Apple HomePod
Apple’s HomePod

Slimme speaker

De vacature beschrijft dat de nieuwe operations manager, project manager en senior product manager zich bezig zullen houden met het produceren en leveren van het nieuwe product. Volgens The Guardian wijst dat erop dat Spotify al bijna klaar is om te gaan produceren. Oftewel, we hebben het hier niet om conceptuele, vage plannen, maar een stukje hardware dat al bijna af is. Overigens is het nog nergens bevestigd dat het daadwerkelijk om een speaker gaat. Met alle geruchten in het achterhoofd kan het echter bijna niet anders.

 

Spotify neemt met een slimme speaker het risico dat het met zijn hardware partners gaat concurreren. Sonos werkt samen met Spotify omdat het daarom aantrekkelijker wordt voor abonnees van de streamingdienst. Een slimme speaker van de muziekdienst zou er echter toe leiden dat ze direct met elkaar concurreren. Dat maakt Sonos juist weer kwetsbaar, omdat het bedrijf afhankelijk is van Spotify voor de muziek. Al met al dus een merkwaardige situatie. De kans dat Spotify echter zijn ondersteuning terugtrekt bij andere partijen, is zeer klein.

De enige die zo exclusief en isolerend met zijn hardware omgaat, is Apple. Is Spotify te laat om de strijd aan te gaan met de HomePod? We gaan het de komende maanden ongetwijfeld ontdekken. Check in de tussentijd hier onze review van de Sonos One.

 

Reageer op artikel:
Slimme speaker: Spotify’s vacatures onthullen hardware-plannen
Sluiten