Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Tech 25 jun 2019

Spotify vs Apple: de andere kant van het verhaal

Het conflict tussen Spotify en Apple is voorlopig nog niet ten einde. De muziekdienst klaagde Apple begin dit jaar aan om machtsmisbruik. Apple komt nu naar buiten met de andere kant van het verhaal, en weerlegt een aantal beweringen.

De PR-machine van Spotify lijkt de afgelopen tijd flink overuren te draaien om Apple door het slijk te halen. De streamingdienst nam zelfs de moeite om een complete website met beschuldigingen op te tuigen. Ook publiceerden ze een video van ruim twee minuten. Daarbij is boodschap telkens hetzelfde, en aanvallend van toon. Apple zou zijn macht misbruiken en oneerlijk zijn tegenover Spotify.

Spotify beschuldigt Apple van machtsmisbruik

Apple snoept 30% van de inkomsten van Spotify af die het krijgt uit abonnementen via in-app-aankopen, beweert de streamingdienst. Dat percentage vinden zij oneerlijk hoog. Bovendien zou Apple zijn dominante positie gebruiken om Apple Music aantrekkelijker te maken. Zo zou de iPhone-maker bewust hebben tegengewerkt bij het beschikbaar maken van Spotify op de Apple Watch en HomePod, en weigert het bedrijf mee te werken aan een koppeling tussen Siri en Spotify.

Het is slechts een greep uit de vele beschuldigingen aan het adres van Apple. Die gaan zo ver, dat Spotify uiteindelijk Apple van oneerlijke concurrentie en ‘valsspelen’ beticht. De twee bedrijven moeten het nu gaan uitvechten bij de Europese Commissie.

De andere kant van het verhaal

Omdat Spotify de zaak heeft neergelegd bij de Europese Commissie, voelt Apple zich nu genoodzaakt om te reageren. Het Duitse Handelsblatt heeft die reactie in handen. Apple vertelt daarin de andere kant van het verhaal, die voorheen nog maar weinig gehoord is.

Het bedrijf uit Cupertino vraagt helemaal niet om 30% van Spotify’s inkomsten, stellen zij. Het is maar de helft: 15%. Alleen in het eerste jaar dat een app via de App Store aankopen aanbiedt, vraagt Apple om het dubbele. Bovendien, zeggen zij, heeft niet meer dan 0,5% van de Spotify-klanten een abonnement via de App Store aangeschaft. Dat betekent dus dat Spotify helemaal niet in de problemen zou komen door de vergoeding aan de iPhone-maker.

Het zou ook niet oneerlijk zijn om die vergoeding te vragen. Het ontwikkelen van de App Store kost namelijk geld, en het is niet vreemd als Apple er ook iets aan wil verdienen. Helemaal niet ‘marktverstorend’ dus, vinden zij. Je kunt Spotify-abonnementen bovendien ook gewoon via de website afsluiten, waar Apple geen vergoeding voor vraagt.

Geen dominante positie

Apple betoogt ook dat het helemaal geen dominante marktpositie heeft. Althans, niet zoals Spotify beweert. Het iPhone-marktaandeel is in Europa zo’n 20%, te klein om alle macht naar zich toe te trekken. Eerder reageerde Apple in een blogpost al dat zij juist contact zochten met de muziekdienst om Siri en AirPlay 2 te integreren. Spotify zou gereageerd hebben ermee bezig te zijn. Er zou dus geen sprake zijn van bewust tegenwerken.

Tot slot is de tech-gigant verrast over de claim dat ze de streamingdienst geweigerd hebben voor de Apple Watch. In september 2018 is de app gewoon goedgekeurd. Sterker nog: momenteel is het de populairste app op het apparaat, stelt Apple.

Politieke belangen

De strijd tussen de twee bedrijven is belangrijk voor de toekomst van tech-bedrijven. Een uitspraak van Europese Commissie kan zomaar betekenen dat er strenge regels komen voor platformontwikkelaars als Apple. Geen wonder dat Spotify er zoveel tijd, geld en moeite insteekt de mening van het publiek mee te krijgen.

Mocht Apple de zaak uiteindelijk verliezen, dan kan het verplicht worden boetes te betalen tot 10% van de jaarlijkse omzet. Het laatste woord is hier voorlopig nog niet over gezegd.

Reageer op artikel:
Spotify vs Apple: de andere kant van het verhaal
Sluiten