Culture 17 mrt 2019 Ilona Braam

Spotify vs. Apple: de oorlog gaat door en door en door

Het is je vast niet ontgaan dat er de afgelopen week wat heibel is geweest tussen Spotify en Apple. Zoals altijd heeft dat natuurlijk weer met geld te maken en vorige week woensdag klaagde Spotify bij de Europese Unie over de volgens hun oneerlijke praktijken van Apple. Sindsdien hebben beide bedrijven over en weer van alles te zeggen gehad en dit is hoe het er nu voor staat.

Oneerlijke concurrentie Apple Music

De klacht met betrekking tot Apple heeft te maken met de commissie die de muziekstreamingdienst aan Apple moeten overdragen wanneer gebruikers via de App Store met Spotify aan de slag gaan. Het bedrijf moet Apple namelijk 30 procent van de opbrengst geven en dat zou zorgen voor een oneerlijk voordeel voor Apple‘s eigen muziekdienst. Spotify zou hierdoor namelijk niet kunnen concurreren tegen de prijs van Apple Music en daarnaast zouden ze overgeleverd zijn aan wat voor technische restricties Apple zou willen opleggen. Er werd meteen ook een site gelanceerd waarop de klacht tegen Apple uitgebreid werd uiteengezet.

Spotify op iPhone

Belangrijke details niet vermeld

Uiteraard had Apple hier redelijk snel ook wat over te zeggen en liet de iPhonemaker weten dat Spotify graag alle voordelen zou willen hebben van een gratis app, zonder daadwerkelijk gratis te zijn. Daarnaast zouden ze “conveniently” zijn vergeten te melden dat Apple de commissie na een jaar omlaag haalt naar 15 procent en dat maar een fractie van de Spotify gebruikers zich daadwerkelijk via de App Store aanmeld.

iOS klanten geen Spotify klanten

Zoals je zou verwachten viel het antwoord van Apple niet in goede aarde en had de muziekstreamingdienst weer een weerwoord. Elke monopoliehouder zou namelijk claimen niks verkeerds te hebben gedaan en zou beargumenteren het beste voor te hebben met de concurrentie en de gebruikers. Spotify liet verder nogmaals weten dat Apple’s regels juist slecht zijn voor de consument en dat dit onderstreept wordt door Apple‘s overtuiging dat Spotify gebruikers met iOS eigenlijk Apple klanten en geen Spotify klanten zijn. Dat zou zelfs de kern zijn van het probleem met Apple.

Ongetwijfeld zal Apple hier ook weer iets over te zeggen hebben, maar uiteindelijk is het natuurlijk aan de Europese Commissie om zich over de klacht te buigen. We zullen vanzelf merken wat ze erover te zeggen hebben. In de tussentijd is Apple wel druk bezig met het promoten van zijn eigen Music app en binnenkort kun je Apple Music zelfs ook gebruiken op je Google Home speaker. Google gaat duidelijk voor de ” if you can’t beat them, join them (and then beat them)” strategie.

The Verge

Reageer op artikel:
Spotify vs. Apple: de oorlog gaat door en door en door
Sluiten