Ilona Braam
Ilona Braam Home 5 mei 2017

Beginners Guide: spraakherkenning voor je smart home

In science fiction films is het de normaalste zaak van de wereld. Intelligente huizen of ruimteschepen waar je gewoon een babbeltje mee kunt maken. Via spraakherkenning besturen ze het gebouw en voeren klusjes uit zoals het openen van de gordijnen, het zetten van koffie en het bijhouden van het voedsel in de koelkast. Tegenwoordig zijn we al gewend aan virtuele assistenten zoals Siri en ook smart homes beginnen meer gebruikelijk te worden. Hoewel we nog niet zover zijn als in de films, beginnen we steeds meer die kant op te gaan. Dit zijn de systemen welke we op het moment hebben.

Spraakherkenning

Voordat gecommuniceerd kan worden met een intelligent systeem, moet het systeem kunnen herkennen wat er wordt gezegd. Spraakherkenning of speech recognition heeft heel wat obstakels moeten overwinnen om te komen tot waar het nu is. Niet alleen zijn er behoorlijk wat talen, maar binnen die talen zijn er ook nog verschillende dialecten, intonaties en accenten. De spraakherkenningssoftware gaat steeds meer de kant van de kunstmatige intelligentie op. De systemen worden uitgerust met de mogelijkheid zelf verder te kunnen leren. Verder is de software uitgerust met een groot vocabulaire in de meest gangbare talen en zijn er ook dialecten, synoniemen en accenten ingevoerd. Daarnaast wordt rekening gehouden met spraakstoornissen.

spraakherkenning

Voice activated systemen

Wanneer een systeem de gesproken woorden kan herkennen, kan deze door middel van spraakbesturing of voice control bestuurd worden. Wanneer het systeem vervolgens in actie komt, is er sprake van een voice activated systeem. Er wordt ook wel gesproken van voice centered gadgets.  Een voorbeeld daarvan is de Amazon Echo met de Alexa AI-software. Dit voice controlled systeem kan o.a. gekoppeld worden aan Philips Hue-lampen en Belkin WeMo schakelaars.

Android Things (Google Brillo)

Android Things (voorheen Google Brillo) is een spraakbesturingssysteem gebaseerd op Android. De onderliggende intelligente software heet Weave. Deze kan gekoppeld worden aan slimme apparaten zoals de smart tv, lichten, thermostaten en smart devices uit de Google Nest serie. Eind 2016 werd de Google Home-speaker gelanceerd, welke via spraakopdrachten gekoppelde diensten en apparaten kan bedienen. Android Things is een toevoeging voor o.a. smartphone, tablets en domotica welke op Android draaien.

Android Things

Apple HomeKit

Apple HomeKit is de iOS tegenhanger van Android Things. Apparaten die compatibel zijn met de Apple HomeKit kunnen via de iPhone of iPad bestuurd worden. Als spraakbesturing software wordt hiervoor de trouwe Siri gebruikt. Het aantal toepassingen blijft groeien en het is al mogelijk om een complete voice-controlled smart home te bouwen met de Apple HomeKit. De HomeKit werkt zowel via wifi als Bluetooth.

Amazon Echo Speaker

Google, Apple, Facebook en Amazon behoren tot de zogenaamde GAFA’s. Deze software bedrijven proberen disruptieve nieuwe markten, zoals domotica en slimme auto’s te infiltreren en zelfs over te nemen. Amazon’s Echo kan in principe gezien worden als een draadloze speaker, welke is uitgerust met Siri. In plaats van Siri heeft Amazon echter de Alexa software. Amazon heeft ervoor gekozen de software architectuur van Alexa redelijk open te houden. Hierdoor kunnen andere ontwikkelaars van domotica inspelen op de software. Op het moment is de Amazon Echo compatibel met o.a. de Belkin WeMo schakelaars, IFTTT online services en verschillende intelligente lampen.

Amazon Echo speaker

Athom Homey

De Athom Homey is een futuristisch uitziende bol, waarmee via spraakbesturing slimme apparaten in huis bestuurd kunnen worden. Hiervoor hoeft de Homey alleen aangesloten te worden op de router van het domoticasysteem. De bol is compatibel met Android, iOS, Raspberry Pi, Z-Wave, NFC, ZigBee, Bluetooth 4.0, ,InfraRood en  433.92 MHz, nRF24l01+.

Homey spraakbesturing

Castle Hub

Zoals de naam al doet vermoeden is de Castle hub gebaseerd op het Castle besturingssysteem. Het ziet eruit als een ronde PC, welke samenwerkt met MS Kinect. Ook is het compatibel met Windows 10 en worden alle Windows apps en streamingdiensten zoals Netflix en Hulu ondersteund. Uiteraard kunnen via spraakbesturing ook domotica toegesproken worden. Denk hierbij aan de Philips Hue, Google Nest apparaten en de Belkin WeMo schakelaars.

Bekijk ook de slimme apparaten welke je in je smart home kunt halen, zoals deze intelligente wasmachines en dit multifunctionele nachtkastje.

Bron: Smarthomemagazine

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beginners Guide: spraakherkenning voor je smart home
Sluiten