België gaat voor radicaal en wil verbod op verkoop games met ‘lootboxen’

Afgelopen week ontstond er ophef over een werkwijze in de game Star Wars Battlefront II. Het spel zou namelijk een element bevatten dat wel heel sterk lijkt op gokken. In België nemen ze deze aankopen tijdens het gamen zwaar op en wil de overheid games met zogeheten ‘lootboxen’ verbieden.

EA verwijdert loot boxes in Star Wars Battlefront, maar ontevredenheid blijft

Het nieuws rondom de loot boxes in Star Wars Battlefront II kan je haast in zijn ontgaan. In het spel konden spelers zogenaamde ‘loot crates’ (kratten met goederen kopen, ofwel de lootboxen). We zeggen hier ‘konden’ omdat de game ontwikkelaar Electronic Arts (beter bekend als EA) alle microtransacties voor het spel tijdelijk heeft stop gezet onder druk van gamers wereldwijd.

Door middel van microtransacties was het mogelijk om zaken vrij te spelen, waarvoor je de game anders uren zou moeten spelen;. Pas na het betalen wist je echter precies waarvoor je had betaald. Dit was het element dat bij de kansspelautoriteit als gokken werd gezien.

België laat het er niet bij zitten

De Belgische minister van Justitie Koen Geens vindt het tijdelijk verwijderen van de lootboxen nog niet voldoende. Hij wil de verkoop van games die dit element bevatten helemaal gaan verbieden.

Aan VTM Nieuws vertelt hij dat hij de verkoop van games verbieden die extra aankopen in de game bevatten, en wanneer er niet duidelijk is wat er voor het geld precies gekocht wordt. Volgens Feens is het vermengen van gamen en gokken, zeker voor kinderen en jongeren, een gevaar voor de geestelijke gezondheid van het kind.

Om de verkoop van games dit een soortgelijk gok-element bevatten als Star Wars Battlefront II moet Geens wel naar de EU stappen. Dat zal tijd kosten. Volgens België is de hiervoor genoemde game bezig met het vermengen van geld en verslaving en is het spelen er van dus een vorm van gokken.

Star Wars Battlefront

Volgens de Nederlandse autoriteiten kan een game pas worden bestempeld als gokken wanneer het beloningen van economische waarde heeft. Nederland heeft op dit moment nog geen wet voor online kansspelen. Die wet ligt wel bij de Eerste Kamer ter goedkeuring.

Wie benieuwd is naar Star Wars Battlefront II raden we aan eens onze review te lezen. Kan de game die op papier veel indruk wist te maken de hoge verwachtingen ook waarmaken?

Reageer op artikel:
België gaat voor radicaal en wil verbod op verkoop games met ‘lootboxen’
Sluiten