Sabine Schults
Sabine Schults Films & Series 13 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

De afwijzing waardoor George Lucas uiteindelijk met Star Wars kwam

Een wereld zonder Star Wars kun je je bijna niet voorstellen. De franchise is een enorm succes en dat hebben we allemaal te danken aan George Lucas (al is het niet zijn beste werk). Toch wilde de regisseur eigenlijk met een heel andere film aan de slag gaan.

George Lucas probeerde namelijk de rechten te verkrijgen van Flash Gordon, een sci-fi-filmreeks uit de jaren dertig die gebaseerd is op de comics van Alex Raymond. Jammer voor George stond één persoon hem in de weg om met Flash Gordon aan de slag te gaan om er een knaller van te maken. In plaats daarvan kwam Star Wars.

Was Star Wars er bijna niet geweest?

De rechten van Flash Gordon waren volgens Collider namelijk in handen van de Italiaanse Dino De Laurentiis. Die weigerde een ontmoeting met George Lucas omdat hij wilde dat de nieuwe film door Federico Fellini, met wie hij eerder al samenwerkte, werd geregisseerd. Bovendien zou hij een groot deel van de winst moeten afstaan.

Dat weerhield George Lucas er niet van om toch met een space opera aan de slag te gaan. Hij werkte er dag en nacht aan en we kennen het inmiddels allemaal als Star Wars. Naar verluidt bedacht hij vier verschillende scenario’s die elke volledig anders waren, tot hij tot het uiteindelijke eindproduct kwam zoals we het nu kennen.

Star Wars ontstaan door deze afwijzing van George Lucas
Een filmwereld zonder stormtroopers. (Afbeelding: Unsplash)

Invloeden van Flash Gordon

George Lucas haalde voor Star Wars zijn inspiratie uit verschillende plekken, maar ook bij Flash Gordon. De bekende openingstitel waarbij de tekst omhoog kruipt is daar een goed voorbeeld van. Maar ook ruimtegevechten, monsters en soldaten in vermomming komen in beide filmreeksen voor.

Uiteindelijk deed de Flash Gordon-film het bijzonder slecht zonder George Lucas. Het enige echte nalatenschap is te vinden in de soundtracks die gemaakt zijn door Queen. Inmiddels wordt er door Taika Waititi aan een reboot van Flash Gordon gewerkt.

Zelfs Darth Vader is bang voor de kracht van dit Star Wars-personage

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!