Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 18 dec 2017

Vier grote vragen die Star Wars: The Last Jedi niet heeft beantwoord (spoilers)

Star Wars: The Last Jedi is een spectaculaire film, zoals je in onze spoiler-vrije review kunt lezen. Star Wars: The Force Awakens trapte twee jaar geleden de nieuwe trilogie op een imponerende wijze af. J.J Abrams riep met zijn verhaal echter vele vragen op: wie is Snoke? Wie zijn de ouders van Rey? Waar zijn de Knights of Ren?

Nu is het tijd om de balans op te maken. Welke vragen hebben we nog na The Last Jedi? Het antwoord: een hoop. We zetten de meest prangende vragen op een rijtje. Nogmaals, je bent gewaarschuwd: deze post staat vol met spoilers.


 

⚠️Spoiler Alert ⚠️

 


Hoe kwam Maz Kanata aan het zwaard van Luke en Anakin Skywalker?

Gewaarschuwd? Mooi, dan kunnen we met de eerste vraag beginnen. We maakten kennis met Maz Kanata in Star Wars: The Force Awakens, maar ook in The Last Jedi had ze een klein rolletje. Finn, Rose en Poe vragen haar naar de oplossing voor hun probleem: hoe openen ze de deur naar het apparaat van de First Order waarmee de schepen van de Resistance gevolgd worden? Daar blijft het helaas bij.

Star Wars: The Last Jedi Maz Kanata

En dat terwijl The Force Awakens een grote vraag opriep: hoe komt Maz Kanata aan de blauwe lightsaber van Anakin en Luke? Toen vertelde Kanata aan Rey dat dat een verhaal voor een andere keer was. Fans hoopten vurig dat The Last Jedi dat moment zou zijn. Ondertussen is de Light Saber kapot, maar laten we hopen dat J.J Abrams zijn gestelde vraag zelf beantwoord in Star Wars: IX.

Waarom was er een kaart naar Luke?

Regisseur Rian Johnson kreeg praktisch een schone lei toen hij aan The Last Jedi begon. Natuurlijk moest zijn film aansluiten op The Force Awakens, maar er was geen verhaallijn die van te voren bepaald was. Volgens velen is dat een van de zwaktes van de nieuwe trilogie. Dat is weer een hele andere discussie op zichzelf, maar het heeft wel als resultaat dat Johnson veel vragen uit The Force Awakens onbeantwoord laat. In The Last Jedi vertelt Luke aan Rey dat hij er zelf voor heeft gekozen om als banneling te leven, op Ahch-To.

Luke Skywalker Map Star Wars

Hij was van plan om zich nooit door iets of iemand te laten vinden. Hij wilde de rest van zijn leven bij de eerste Jedi Temple besteden, en het duizend jaar oude erfgoed voor altijd laten verdwijnen. Waarom was er dan een kaart die zijn locatie verried? De kaart die Poe krijgt aan het begin van The Force Awakens, overhandigd door Lor San Tekka? Tekka was helaas een van de eerste gesneuvelden van deze nieuwe trilogie, dus hij kan het antwoord niet meer geven. Nu Luke ook is gegaan, is de kans groot dat deze vraag nooit meer beantwoord zal worden.

Kylo Ren

Maar.. waar zijn de Knights of Ren?

The Knights of Ren kwamen in The Force Awakens meerdere keren voorbij. In The Last Jedi kregen we meer te horen over hun achtergrond, indirect. We weten nu dat Kylo Ren de Jedi Academy heeft vernietigd, de flashback die we zagen in de vorige film. Daarbij vermoorde hij de meeste andere leerlingen. De Jedi die hij liet leven, nam hij met zich mee. Dat zijn uiteindelijk de Knights of Ren geworden, al noemt de film dat niet expliciet.

Star Wars Knights of Ren

We weten dus dat de Knights of Ren bestaan, en Snoke noemt Kylo de “Master of the Knights of Ren”. Ze zagen er in The Force Awakens in ieder geval uit als een indrukwekkend, stoer groepje imponerende krijgers. Allemaal met hun eigen type wapen, en daarmee hun eigen vechtstijlen. Alles wees erop dat ze in The Last Jedi in actie zouden komen als toegewijde dienaren van Kylo. Fans waren volledig hyped, maar The Last Jedi bood een verrassing: The Knights of Ren zijn in de hele film nergens te bekennen… Een teleurstelling, maar hopelijk worden we in IX alsnog op onze wenken bediend nu Kylo emperor is geworden.

Geen episch achtergrondverhaal, geen grootse onthulling: niets. Snoke was gewoon een random slechterik.

Wie is Supreme Leader Snoke?

Begrijp ons niet verkeerd, The Last Jedi was een topfilm. Maar The Force Awakens creëerde grote mysteries, die The Last Jedi… geheel laat vallen. Althans, dat geldt voor Supreme Leader Snoke. In The Force Awakens was hij een mysterieuze, machtige meester van Kylo Ren. De grote leider van The First Order bleef in die film een mysterie. Wie is hij? Fans speculeerden er in duizenden video’s, wilde discussies en theorieën op los.

Wellicht was hij een bekend personage uit de oudere films, maar dan veel ouder. In The Last Jedi kregen we hem eindelijk te zien als fysieke aanwezigheid. De grote bad guy! Maar net zo snel moest hij het toneel verlaten, gedood door zijn leerling. Zonder een antwoord op al die vragen. Geen episch achtergrondverhaal, geen grootse onthulling: niets. Snoke was gewoon een random slechterik.

Star Wars: The Last Jedi

Dat is niet erg: alles draait om Kylo Ren en Rey, en de ontwikkeling van hen als personages. Daar is The Last Jedi in geslaagd, want het doden van Snoke was de laatste stap voor Ren. Princess Leia, Han Solo en Luke wisten allemaal dat Snoke bestond, maar niks werd uitgelegd. Hoe is hij de leider van The First Order geworden, waar komt hij vandaan?

Volgens Rian Johnson paste dat niet in de film. Een speech tegenover Rey was onlogisch geweest, en ook hij herhaalt: het draait niet om Snoke. Dat klopt, maar dat neemt niet weg dat we hopen dat zijn verhaal nog ergens wordt uitgelegd, wordt verteld. Al is het in een van de officiële boeken, die overigens net zo canon zijn als de films zelf. Tot dan zullen fans opnieuw flink geduld moeten hebben, voor antwoorden die wellicht nooit komen.

Check hier onze spoiler-vrije review van Star Wars: The Last Jedi, of ontdek de toekomstplannen van Disney rondom de iconische franchise.

 

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Vier grote vragen die Star Wars: The Last Jedi niet heeft beantwoord (spoilers)
Sluiten