Starbucks, Coca-Cola en anderen laten social media links liggen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2Farchitecture-building-business-city-303324.jpg)
Starbucks sluit zich aan bij een groeiende lijst grote bedrijven die tijdelijk geen advertenties inkopen op socialmediaplatformen. Dat laat het bedrijf in een blogpost weten. De koffiegigant zegt dat het bedrijf tegen haatzaaierij is en dat “zakelijke leiders en beleidsmakers moeten samenkomen om echte verandering tot stand te brengen.”
Tijdens het pauzeren van het adverteren zal Starbucks intern en extern discussies gaan voeren met relevante partijen, zoals mediapartners en burgerrechtenorganisaties. Het uiteindelijke doel is om haat, haatzaaierij en hatelijke taal te verbannen. Tegenover The Verge laat een medewerker weten dat het bedrijf nog wel op YouTube blijft adverteren en dat er nog altijd posts op sociale media gemaakt worden. Wat er nu voorlopig niet gebeurt is het opzetten van een nieuwe advertentiecampagne of betaalde promoties.
Starbucks is tegen haatzaaierij
Daarnaast meldt Starbucks zich niet officieel aan voor de Stop Hate For Profit-campagne, georganiseerd door de Anti-Defamation League, de NAACP en andere organisaties met betrekking tot sociale gerechtigheid. Die campagne richt zijn pijlen op Facebook, in het specifiek het beleid met betrekking tot moderatie. Het gaat dan om het modereren van gewelddadige bedreigingen en het verspreiden van desinformatie en hatelijke taal en roept op tot een boycot van alle advertenties op het platform voor de maand juli.
Unilever, Verizon, the North Face, Patagonia, Ben & Jerry’s, Magnolia Pictures, Honda en Hershey doen allemaal wel mee aan de campagne.
De Coca-Cola Company ging nog een stapje verder dan Starbucks door vanaf 1 juli alle digitale reclame een halt toe te roepen op sociale media. De multinational Diageo heeft een soortgelijke belofte gedaan.
Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft eerder deze maand al aangekondigd met veranderingen in het beleid te komen. Dit was geen antwoord op de boycot, maar het adresseerde wel de kritieken die binnenkwamen. Hij laat weten dat Facebook mensen een stem moet geven. “En dat geldt met name voor de mensen wiens stem eerder niet zo gehoord werd. Het is belangrijk dat ons sociale platform dergelijke principes hooghoudt.”