Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 12 okt 2017

Vijf redenen waarom Stardew Valley een must is voor elke gamer

Begin 2016 maakte de wereld kennis met Stardew Valley. Een Harvest Moon-achtige game die in eerste instantie exclusief voor de pc verscheen. Destijds heb ik hem bewust niet gehaald. Ik heb in het verleden heel wat Harvest Moon-games met plezier gespeeld en zag mezelf al vele uren op mijn gamekamer door te brengen en mijn vrouw zeuren wanneer ik een keer gezellig beneden kwam. Maar nu is Stardew Valley op de Switch en dat is een combinatie die echt perfect is.

Stardew Valley

Voor wie niet met het concept van Harvest Moon bekend is: je bent een boer op een vervallen boerderij. Zonder al te veel geld en een paar zaadjes moet jij proberen om een goedlopend bedrijf te runnen. In eerste instantie ben je druk bezig met het aanleggen van een kleine akker, de zaadjes te planten en hen elke dag van water te voorzien. En als je daarmee klaar bent, dan kun je de rotzooi rondom je akker, bestaande uit gras, takken en stenen opruimen.

Maar na een paar uur heb je diverse handelingen geautomatiseerd door middel van waterspuiten die je akkers nat houden en ben je begonnen met het bouwen van schuren om daar dieren in te houden. Het is een game die heel onschuldig begint, maar al snel heel erg diepgaat en enorm veel content biedt. En dat voor een prijs van 13,99 euro voor de Switch. Dit zijn de vijf redenen om de game in huis te halen.

Het boerenleven is heerlijk rustgevend

Ik zou nooit van mijn leven boer kunnen zijn. Ik heb er het talent niet voor en als ik er verhalen over hoor, lijkt me hartstikke zwaar. Gelukkig is Stardew Valley geen simulatie. Het is eigenlijk het verheerlijken van het leven. Elke dag een beetje kijken hoe je akkers er bij liggen. Als er geoogst kan worden, dan kun je de oogst in een kist plaatsen en krijg je de volgende dag keurig het geld op je rekening gestort. En wanneer je bij je dieren komt, hoef je ze maar één keer per dag eten te geven, waarna ze je eieren, melk en wol geven. Het is een game die ideaal is voor onderweg. Niet te veel drukte, terwijl je toch altijd iets te doen hebt.

Minecraft meets Harvest Moon

Daarnaast is het een game met diverse lagen in het productieproces. In het begin verbouw je je groenten en verkoop je die. Maar na een paar uur leer je hoe je fruit kunt omzetten naar jam en zo een hogere winstmarge te pakken. En op eenzelfde manier zet je eieren om naar mayonaise. Continu vind je nieuwe manieren om je producten te vervaardigen en begint je simpele boerderij steeds meer op een modern bedrijf te lijken.

Quests geven uitdagingen

Bovendien is in Stardew Valley niet elke dag hetzelfde. In de omgeving van je boerderij is van alles te beleven. Zo is er een klein dorpje, waar je verschillende bewoners kunt ontmoeten, die stuk voor stuk diverse quests voor jou in de aanbieding hebben. Via die quests beleef je weer dingen die je anders over het hoofd zou zien. En zo is elke dag weer een avontuur op zich.

Uren rondbrengen in de mijnen

Minstens zo interessant is de plaatselijke mijn, waar je kunt knokken met diverse vijanden en onderweg mineralen en edelstenen op pikt. Die laatst genoemde kun je weer gebruiken om om te smelten tot ijzer en goud, waarmee je weer dingen kunt bouwen. Er zijn in totaal 120 verdiepingen, waarbij elke verdieping weer nieuwe uitdagingen biedt. En als je dat allemaal voltooid hebt, blijft het leuk om terug te keren en te zien wat je allemaal op een nieuwe run vindt en tegenkomt.

Relaties opbouwen in Stardew Valley

Tot slot biedt Stardew Valley de mogelijkheid om diverse vriendschappen en relaties op te bouwen met de mensen in het dorp. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om volledig verliefd op iemand te worden en te trouwen. Het is andermaal een goed voorbeeld van de diepgang die de game biedt. Mocht je de game nog niet hebben, dan is de Switch-versie echt een uitstekende keuze.

Naast die versie is de game ook beschikbaar op de PlayStation 4, Xbox One en pc. Wil je meer over gaming lezen? Bezoek dan onze speciale pagina voor al je gamebehoeftes.

Reageer op artikel:
Vijf redenen waarom Stardew Valley een must is voor elke gamer
Sluiten