Daniel Koster
Daniel Koster 25 apr 2016

Steden zijn het epicentrum van de wereld, niet landen of volkeren

We vinden het altijd een aparte gewaarwording hoe veranderlijk het Nederlandse volk is. Wanneer Ajax tegen Feyenoord speelt ben je Amsterdam of Rotterdammer. Je kunt elkaar dan niet luchten of zien. Als Nederland echter (oké, niet de aankomende editie, maar normaliter) tijdens het EK een wedstrijd speelt is iedereen elkaars beste vriend. Daarnaast is het ook zo dat je in verschillende steden (van hetzelfde land) (ong)gelukkiger kunt zijn. Wij komen dan ook tot de volgende conclusie: steden staan centraal in het leven van de mens en zijn zo het epicentrum, landen of volkeren zijn daar onderhevig aan.

Steden zijn het epicentrum van de wereld

Als je de geschiedenis van de wereld induikt dan zie je dat steden de meest stabiele en langdurige manier zijn van sociale stabiliteit. Zaken als naties en rijken zijn dat niet. Over de eeuwen heen zijn diverse volken, landen, (keizer)rijken en meer in de vergetelheid geraakt. Bij steden is dit veel minder het geval. De beste manier om aan te duiden wat het aandeel van steden is in relatie tot het aandeel van landen is te kijken naar het Bruto Binnenlands Product (BBP). Een stad als Londen is goed voor de helft van het BBP van het Verenigd Koninkrijk. Zo is één stad, één plek, goed voor de helft van al het geld dat wordt verdiend in het Verenigd Koninkrijk en functioneert het als een epicentrum voor het land. Sterker nog: de twintig rijkste steden ter wereld zijn samen goed voor de huisvesting van 75 procent van de grootste bedrijven ter wereld. En dit aandeel blijft groeien!

Bron: Quartz

Steden willen steeds minder met landen te maken hebben

Als je aan Nederland denkt, denk je aan Amsterdam of Rotterdam. Bij Duitsland aan Berlijn. Bij India aan Mumbai. En dit wordt alleen maar meer het geval. Hierbij wordt steeds duidelijker dat steden dé broedplekken voor kapitaal, groei, diensten en talent zijn. Een stad als Mumbai wil zo vrij mogelijk opereren. Hierbij wordt de wet- en regelgeving van de Indiase overheid steeds meer als een belemmering en onnodig ervaren. Het is natuurlijk lastig tot onmogelijk om een staat en stad los te koppelen. Ze zijn onlosmakelijk verbonden door zaken als geografische ligging, de economie, demografie, economie en sociale structuren. Maar bedrijven opereren allang niet meer per land, maar per stad. Zo wordt de verschillende regelgeving per land tot het eigen voordeel gebruikt. Grenzen vervagen zodoende.

Bedrijven kiezen voor de steden, niet voor de landen

Uiteindelijk zie je dus dat bedrijven, de kracht van het geld en de economie, zich opstellen in steden waar ze het best verbonden zijn. Waar de kansen en het talent liggen. Waar het kapitaal ligt. Waar de groei het snelst gaat. Waar het hart, het epicentrum, van het land ligt. Er wordt strategisch gekozen aan de hand van deze zaken. Dit ligt aan de steden, niet aan het land zelf. Dit zien we ook sociaal steeds meer groeien. Wij voelen ons Amsterdammer of Rotterdammer, misschien wel meer nog dan een Nederlander. Behalve als het Nederlands elftal speelt of als het Koningsdag is, dan is iedereen wél één. Een opmerkelijke ontwikkeling of de realiteit?!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steden zijn het epicentrum van de wereld, niet landen of volkeren
Sluiten