Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 14 sep 2017

Steelseries Arctis 5 Headset review: uitstekende gaming headset

Als je een beetje een gamer bent, dan is een headset een must. Niet alleen komt het geluid op die manier vaak veel directer binnen, via je headset kun je communiceren in online games. Handig wanneer je met vrienden een shooter speelt of iemand bent die het fijn vindt om andere gamers uit te schelden. Dat laatste willen wij overigens niet aanraden. Qua headsets is er veel aanbod. Je kunt ze kopen voor een prijs waar je een console voor kunt aanschaffen, maar je hebt ze ook voor een paar tientjes, waarbij de kwaliteit dan matig is. De Steelseries Arctis 5 Headset zit in het middensegment.

Voor een adviesprijs van zo’n 130 euro heb je geen goedkope headset. Gelukkig blijkt de headset in onze test goed uit de verf te komen en is het bovendien een allrounder die op meerdere manieren gebruikt kan worden. Hoewel we de headset voornamelijk hebben getest op de PlayStation 4, kun je hem ook inzetten op de pc of als headset voor je smartphone muziek. Dat laatste is meer iets voor als je niks anders tot je beschikking hebt. Qua grootte en design vinden we het namelijk wel een headset die je binnenshuis gebruikt.

Steelseries Arctis 5

Steelseries Arctis 5 kent 7.1 Surround Sound

Voor 129 euro krijg je een headset die gebruik maakt van DTS 7.1 Surround Sound. Het grote voordeel hiervan is dat je tijdens het spelen van bijvoorbeeld een shooter bij het horen van voetstappen een aardig idee krijgt waar deze vandaan komen. Of wanneer je een verhalende game speelt, het audioniveau hoort veranderen wanneer je om een personage die praat heenloopt. De beleving wordt een stuk intenser.

Qua audiokwaliteit doet de Arctis 5 gewoon wat het moet doen. Het geluid komt mooi en duidelijk binnen en het omgevingsgeluid buiten je headset wordt redelijk goed weggefilterd. De keren dat ik hem in gebruik had, hoorde ik meer dan eens niet dat mijn vrouw tegen mij aan het praten was. En dat is precies het effect dat je wilt bereiken.

De headset is daarnaast redelijk comfortabel. Na een paar uur gamen had ik niet het gevoel dat het vervelend op mijn hoofd zat. Voor je lange Destiny 2-speelsessie kun je dus er goed mee aan de slag gaan. En als je dan multiplayergames speelt, dan is het goed om te weten dat de audiokwaliteit die je via je headset naar je vrienden toestuurt, goed over wordt gebracht. Bijkomend voordeel is dat de PS4 de headset als de Arctis 5 herkent en je zodoende makkelijk kunt instellen hoe hard je microfoon audio verstuurd moet worden.

Handig audiodevice

Tot slot wordt de headset geleverd met een audiodevice. Daarbij kun je instellen wat de audiobalans is tussen de chat- en game-audio. Vind je het belangrijker dat het gekletst van je teamgenoten binnenkomt, dan geef je daar de voorkeur aan. Komt audio an sich te zacht binnen, dan kun je op de headset zelf nog het input volume aanpassen. Kortom, je hebt de complete controle.

Het enige nadeel wat wij ervaren hebben met de headset, is dat de kabels nogal lang zijn en je voor het gebruik van audiocontroller met je headset verboden moet zijn met je PlayStation 4. Dat maakt het wat lastiger om tussen het gamen door even naar de koelkast te lopen en zorgt er voor dat het binnen je setup nogal een kabelbrij wordt.

Zeker wanneer je de headset in een kastje wil opruimen, is dat een klein puntje van irritatie. Maar buiten dat is de Steelseries Arctis 5 een uitstekende headset om mee los te gaan op je PlayStation 4 of pc. Check ook onze review van de Microsoft Surface Laptop.

Reageer op artikel:
Steelseries Arctis 5 Headset review: uitstekende gaming headset
Sluiten