Jan de Raab
Jan de Raab Tech 18 okt 2018

De volgende Bitcoin: STEEM (SD) betaalt je voor commentaar

Wat is STEEM?

STEEM is in de meest simpele vorm een op social media platform gebaseerde blockchain. De belangrijkste mensen achter STEEM zijn Ned Scott en Dan Larimer.

Steemit lijkt veel op Reddit, omdat het gebruikers toestaat om berichten te plaatsen, opmerkingen te schrijven en ook posts en opmerkingen van andere gebruikers te verbeteren. Het verschil is echter dat gebruikers voor deze acties kunnen worden beloond. Blockchain-technologie stelt gebruikers op het Steemit-platform in staat om de cryptocurrency te ontvangen in ruil voor deelname aan het platform, dat vervolgens kan worden ingewisseld voor andere cryptocurrencies zoals Bitcoin en uiteindelijk traditioneel geld.

Steemit heeft ook een reputatiesysteem, waarbij nieuwe gebruikers beginnen met een reputatie van 25 punten. Hoe meer upvotes een gebruiker ontvangt op zijn inhoud of opmerkingen, hoe hoger zijn reputatie en dus zijn of haar waarde zal worden. Omgekeerd kan het reputatiepunt van een gebruiker ook afnemen als hun inhoud of opmerkingen worden gemarkeerd door andere gebruikers op Steemit. Het reputatiesysteem is ontworpen om goed online gedrag en etiquette te stimuleren, waarvan wordt gehoopt dat het een positieve impact op het platform zal hebben.

STEEM, STEEM Dollars (SD) & STEEM Power (SP)

Het Steemit-platform is gebaseerd op en wordt bestuurd door drie meeteenheden: STEEM, SD en SP (ook bekend als VESTS).

 • STEEM

STEEM is de eenheid die gebruikers ontvangen voor deelname aan Steemit. Het wordt op open beurzen verhandeld en kan op het Steemit-platform worden gekocht en verkocht. Wat nog belangrijker is, het is een inflatoire cryptocurrency, wat betekent dat de levering van de eenheid niet is vastgesteld. Er worden voortdurend nieuwe eenheden gemaakt en verspreid om deelnemers aan het Steemit-platform te belonen, van makers van content, tot normale gebruikers en om reacties achter te laten.

 • SD

SD zijn eenheden die ook worden gebruikt om gebruikers te belonen die deelnemen aan Steemit. In tegenstelling tot STEEM zijn ze echter gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, waardoor ze een stabielere eenheid zijn en eenvoudiger uitgewisseld kunnen worden.

 • SP

De laatste maateenheid op het Steemit-platform is SP. Dit geeft in principe aan hoeveel stroom een gebruiker heeft op het platform. Door SP aan te houden, heeft een gebruiker meer invloed op Steemit. Hij of zij krijgt meer betaald voor positief gewaardeerde inhoud / opmerkingen van andere mensen. Holding SP vertegenwoordigt ook een ‘langetermijninvestering’ omdat het relatief illiquide is. Dit komt omdat het converteren van SP in STEEM 3 maanden kost, wat wordt uitbetaald als 13 wekelijkse betalingen. SP is illiquide omdat het grote koersschommelingen en marktcrashes in STEEM voorkomt. Gebruikers kunnen hun hoeveelheid SP niet snel converteren en vervolgens verkopen zodra de markt begint te dalen.

STEEM Witness & Delegated Proof of Stake (DPoS)

Een getuige (witness) is een persoon die de werking van het Steemit-platform vergemakkelijkt door het werk aan de blockchain zelf. Vergelijk dit proces met het ‘gewone’ minen van cryptocoins. Een getuige bedient een getuigenserver, die hen in staat stelt blokken te maken en ze dan aan de blockchain toe te voegen. Deze blokken bevatten Steemit-gerelateerde informatie over berichten, opmerkingen, stemmen en valutaoverdrachten. Getuigen worden beloond in de vorm van SP voor hun werk.

Getuigen worden geselecteerd met behulp van een consensusmechanisme dat bekend staat als DPoS. De gemeenschap kiest getuigen om op te treden als blokproducenten en bestuurslichaam van het netwerk. Met DPoS kunnen netwerkparameters zoals vergoedingen, blokintervallen en transactiegroottes via deze gekozen getuigen worden gewijzigd.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
 7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
 8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
 9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
 10. De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
 11. De volgende Bitcoin #11: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
 12. De volgende Bitcoin #12: TenX is het betalingsverkeer van de toekomst
 13. De volgende Bitcoin #13: WAVES is jouw eigen cryptomunt
 14. De volgende Bitcoin #14: TRON geeft jou de controle
 15. De volgende Bitcoin #15: Lisk (LSK) blinkt uit in schaalbaarheid
 16. De volgende Bitcoin #16: Nano focust op efficiëntie
 17. De volgende Bitcoin #17: de mogelijkheden van QTUM
 18. De volgende Bitcoin #18: New Economy Movement (XEM) gaat oogsten
 19. De volgende Bitcoin: VeChain (VET) verbetert de leveranciersketen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: STEEM (SD) betaalt je voor commentaar
Sluiten