Ilona Braam
Ilona Braam Gadgets 21 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Deze wearable houdt je op een schokkende manier wakker in de auto

Net zoals bellen en smsen in de auto voor veel ongelukken zorgen, schijnt het ook funest te zijn om achter het stuur in slaap te vallen. In de VS alleen al worden per jaar zesduizend fatale auto ongelukken veroorzaakt door slaperige bestuurders. Toen ook één van de vrienden van Vlad Ilyin al indommelend verongelukte en tegen een boom reed, besloot hij het probleem aan te pakken. Het resultaat: een wearable die je een elektrische schok geeft als je in slaap valt.

Wearable meet je hartslag en hoe goed je huid elektriciteit geleidt

De wearable is een soort armband en gaat onder de naam Steer. Het apparaat is uitgerust met twee sensoren om je hartslag en de mate waarin je huid elektriciteit geleidt te meten. Als je in slaap begint te vallen wordt je hartslag namelijk langzamer. Ook de elektrische huidconductie wordt minder en heeft te maken met hoeveel je zweet.

Steer wearable

Eerst vibratie, daarna een elektrische schok

Steer geeft je gelukkig niet meteen een elektrische schok. Je krijgt nog een kans om wat alerter te worden of om even een pauze te nemen van het rijden. Als je de armband voor het eerst aandoet, meet hij je normale hartslag en huidconductie. Wanneer je hartslag vervolgens tien slagen minder wordt per minuut en de huidconductie één eenheid afneemt van wat normaal is, krijg je eerst een vibratie als waarschuwing.

Als je toch verder in slaap valt, je hartslag nog drie slagen per minuut langzamer wordt en de huidconductie met nog een eenheid afneemt, wordt je wakker gemaakt met een elektrische schok.

Steer wearable geeft je een elektrische schok

Steer maakt serotonine en cortisol aan

Hoewel zelfs Ilyin en zijn team een elektrische schok wat extreem vonden, besloten ze na wat onderzoek dat het helemaal niet zo schadelijk hoeft te zijn. Een zachte schok met een laag amperage richt geen schade aan en doet ook geen pijn. Je wordt er echter wel wakkerder van, doordat het ervoor zorgt dat je meer serotonine, cortisol en andere hormonen aanmaakt.

Steer wearable

Klaar voor je schoktherapie?

De Steer wearable is een Kickstarter project en zal voor 199 euro te koop zijn. Via Kickstarter is het nog mogelijk om de wearable te bemachtigen voor 109 euro. Verwacht wordt dat je dan rond november kunt beginnen met je schoktherapie.

Waar sommige mensen last hebben van slaperigheid, kunnen anderen juist weer niet in slaap vallen. Voor deze laatste groep heeft Richard Hanbury een geniale bril ontworpen, die je binnen no time in slaap krijgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze wearable houdt je op een schokkende manier wakker in de auto
Sluiten