Daniel Koster
Daniel Koster 2 feb 2017

Stel je eens voor wat je kunt bereiken zonder (die verslaving aan) het internet

Hé! Top dat jij dit artikel leest. Een artikel dat je op je scherm leest en wellicht via Facebook tegen het lijf bent gelopen. En maak je geen zorgen, we gaan jou (en je liefde voor het internet) niet aanvallen. Echter hopen we je wel te motiveren je devices en het online leven af en toe links te laten liggen.

Je wekker gaat en dan..

Laten we beginnen bij het begin en je uitleggen wat we bedoelen. Even een voorbeeld uit ons eigen leven. Bij ons gaat de wekker om zeven uur ‘s ochtends. Het eerste dat we dan doen is onze telefoon erbij pakken. Even onze appjes checken, kijken wat zich de afgelopen nacht heeft afgespeeld. Afijn, je snapt het wel.

Dat voelt natuurlijk en prima. Maar we beginnen ons ook steeds meer te realiseren dat dat niet zo hoeft te zijn.

Een voordeel of een nadeel?

Met name al het nieuws dat we in de ochtend lezen is voor ons van invloed op de rest van de dag. Waar gaan wij over schrijven? Wat speelt er in ons hoofd? Maar wat als we dat nou niet zouden doen? Stel dat wij de dag met een schone lei begonnen en eens ons door andere dingen laten inspireren en onze creativiteit laten spreken.

Dat zou toch heerlijk zijn? En het zou er hopelijk ook voor zorgen dat wij met bijzondere inzichten en verhalen komen. Dit is natuurlijk niet alleen in deze situatie zo, maar ook op allerlei andere manieren toe te passen.

Ook jij

Denk aan de ontwerper die de dag begint en zich laat inspireren door de omgeving. Die rustig om zich heen kijkt in plaats van naar wat ‘ie online ziet. De fotograaf die de ochtendzon met de camera in de hand gadeslaat en fotografeert in plaats van zijn Instagram checkt. Snap je?

En dat is enkel hoe je de ochtend begint. Ben je onderweg naar werk in de trein? Dan grijp je snel naar je telefoon. Ga je even naar het toilet? Dan gaat de smartphone mee. Wil je op werk even relaxen? Dan surf je naar je favoriete website(s) toe.

Pak het (af en toe) anders aan

Wat als je dat niet doet? Dat je even een ommetje maakt om te relaxen? Dat je in de trein even je gedachten lekker laat gaan of er een boek bij pakt. Dan zul je zien dat dat heerlijk is. Dat je niet altijd je apparaten nodig hebt om je te vermaken of te inspireren.

Begrijp ons niet verkeerd: jouw apparaten en het internet zijn geweldig voor bepaalde doeleinden. Het kan echter geen kwaad om je bewust te worden van je gebruik. Pak je er een apparaat bij uit automatisme óf omdat het echt toegevoegde waarde heeft. Vraag jezelf dat alsjeblieft af en je zult je horizon verbreden.

Niet overtuigd?

Dat kan natuurlijk, of wellicht heb jij gewoon een andere mening. Dat begrijpen we helemaal en ook dan willen we je graag helpen. Zo helpt deze app je als je wel wat inspiratie kan gebruiken en geldt dat ook voor de volgende video’s. Graag gedaan!

Reageer op artikel:
Stel je eens voor wat je kunt bereiken zonder (die verslaving aan) het internet
Sluiten