Jan de Raab
Jan de Raab Tech 2 okt 2018

De volgende Bitcoin: Stellar (XLM) doet het net even anders

Het Stellar-netwerk is een pragmatisch blockchain-project dat als een brug wil fungeren tussen de tegengestelde werelden van cryptocurrency en traditionele gecentraliseerde financiële instellingen.

In plaats van een volledig nieuw financieel model te creëren, is Stellar gericht op integratie binnen het huidige financiële ecosysteem. Voorop staat het leveren van de voordelen die worden geboden door blockchain-technologie terwijl ze samenwerken met bestaande banken en betalingssystemen.

Stellar is opmerkelijk vanwege zijn unieke consensusmethode – het Stellar Consensus Protocol. Dit protocol is gebaseerd op het gebruik van een federatief byzantijns overeenkomstmodel dat volledig uniek is in het blockchain-ecosysteem en de definitie van een “blockchain” in traditionele zin tart.

Wat is Stellar

Stellar is een blockchain-platform dat zich voornamelijk richt op de integratie van gedistribueerde grootboektechnologie in de bestaande financiële infrastructuur. Stellar presenteert zichzelf als de ‘toekomst van het bankwezen’ en is van plan de lacunes aan te pakken die momenteel bestaan ​​tussen het ongelijksoortige gesloten systeem dat de huidige internationale financiële markten definieert.

Stellars benadering van het creëren van een gemeenschappelijk internationaal financieel platform is beslist egalitair. In plaats van zich te concentreren op beide zijden van het financieringscentralisatie / decentralisatiedebat, neemt Stellar een tweeledige houding aan. Hierdoor worden er tegelijkertijd oplossingen geboden  voor het gecentraliseerde banksysteem en wordt de toegang tot goedkope financiële diensten vergroot.

De kernfunctie van Stellar

In plaats van een op zichzelf staande cryptocurrency te gebruiken om waarde te creëren die de traditionele grenzen doet vervagen, laat Stellar gebruikers fiat-equivalente credits verzenden over de stellaire blockchain. Dit tegoed wordt uitgegeven door ‘ankers’ of financiële instellingen die fungeren als ‘bruggen’ tussen fiat-valuta’s en het netwerk.

Stellar als basis voor een ICO-platform

Een van de meest interessante toepassingen van het Stellar-netwerk is echter niet de meest gepromote eigenschap van het platform. Stellar beschikt over ingebouwde token-mogelijkheden die het voor organisaties mogelijk maakt om hun eigen tokens op de Stellar-blockchain te maken en een ICO te lanceren.

Startups kunnen ook aangepaste ICO’s op het Stellar-netwerk opzetten, waardoor gebruikers een solide basis kunnen realiseren voor hun project. Zo is het mogelijk om dividenduitgifte, obligaties, collateralized debt en escrow mogelijk te maken. Hoewel Stellar mogelijk niet dezelfde ‘slimme’ contractfunctionaliteit biedt als het Ethereum-netwerk, hebben sommige projecten Stellar al gekozen als platform voor hun ICO-lancering. Mobius ICO, met een waarde van 39 miljoen dollar is een voorbeeld van een van de vele succesvolle projecten.

De Stellar community

Stellar onderhoudt een actieve community welke is verspreid over Reddit, Slack, Discord en een speciale community-site die regelmatig bijeenkomsten organiseert. Onlangs heeft Stellar een formele specificatie aangekondigd waarin de integratie van het Lightning Network-schaaloplossing wordt beschreven. De toch al indrukwekkende transactiecapaciteit van het Stellar-netwerk zou hiermee drastisch kunnen verbeteren.

Toekomst

Stellar is misschien geen echt gedecentraliseerd project, maar het toont veel beloftes in het versnellen van de acceptatie van blockchaintechnologie. Momenteel wordt het al gebruikt door een aantal opmerkelijke internationale organisaties.

De voordelen die Stellar biedt – zoals tokensuitgifte en de aankomende implementatie van het Lightning Network, plaatsen het in een sterke positie om te blijven groeien en mogelijk Ripple te onttronen als het middel bij uitstek voor een nieuwe financiële infrastructuur.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

  1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
  2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
  3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
  4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
  5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
  6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
  7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
  8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: Stellar (XLM) doet het net even anders
Sluiten