Vijf redenen om (niet) in Stellar (XLM) te investeren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F01%2Fstellar4.jpg)
Stellar is een open-source platform, waarmee je betalingen snel en gratis kunt verrichten via de bijbehorende Lumens coins als brug. De technologie is onder andere ontwikkeld om ook mensen in opkomende landen de kans te geven om mee te doen aan het hele cryptocurrency gebeuren en de oprichters zien het platform als de toekomst van het bankwezen. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor Stellar te gaan.
Gratis en snel
Eén van de grote voordelen van Stellar en een reden voor veel mensen om het platform te gaan gebruiken, is dat transacties gratis zijn en binnen een paar seconden verwerkt kunnen worden. De Stellar Development Foundation is een non-profit en verdient dus ook niet aan de Stellar transacties. Wel worden er donaties geaccepteerd en wordt ten minste 5 procent van de initiële Lumens gereserveerd om de operationele kosten mee te betalen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F01%2Fstellar1.jpg)
Stellar heeft vertrouwen van IBM en KlickEx
Een ander positief punt aan Stellar is dat het platform heeft aangekondigd samen te gaan werken met IBM en KlickEx. Deze twee bedrijven hebben zich al bewezen en het is een goed teken dat ze vertrouwen hebben in Stellar. IBM gebruikt het platform om een internationaal betalingssysteem te ontwikkelen samen met een paar grote banken. Ook het adviesbureau Deloitte is een partner van Stellar.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F01%2Fibm.jpg)
Interessante distributie programma’s
In totaal zijn er 100 miljard initiële lumens gecreëerd en de verschillende distributie programma’s kunnen interessant zijn voor zowel individuen als bedrijven. Het is de bedoeling dat 50 procent van deze lumens uiteindelijk verdeeld worden over individuen via het Direct Sign-up programma. De bedoeling is om gratis lumens te verdelen onder miljoenen mensen, ongeacht geografische locatie of inkomen.
Voor bedrijven is er het Partnership programma, waarmee de lumens beter geïntegreerd zouden moeten worden in de financiële wereld. Het doel van het programma is om bedrijven te belonen voor hun contributie aan het Stellar ecosysteem door of een early adopter te zijn of het het netwerk te verspreiden naar mensen die doorgaans financieel buitengesloten worden. Ook voor mensen met bitcoins en Ripple coins is er een programma om gratis lumens te krijgen. Hiermee wil Stellar ook mensen die al bezig zijn met een andere cryptocurrency motiveren om kennis te maken met lumens en deze te gebruiken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F01%2Fstellar4.jpg)
Oprichters hebben 90 procent van de coins
Een reden om misschien niet te gaan voor Stellar, is het feit dat de oprichters op het moment nog in het bezit zijn van zo’n 90 procent van de Lumens. Hoewel er mooie ideeën zijn om deze te verdelen, is dat toch geen lekker idee. Het geeft de oprichters net wat teveel macht om hun eigen markt te manipuleren.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F01%2Fmuntgeld.jpg)
Geen lumens mijnen
In tegenstelling tot Bitcoin, wordt er bij Stellar niet gemijnd naar coins. Dit wordt vaak gezien als een voordeel, omdat het mijnen ontzettend veel energie kost en hierdoor verschillende overheden het mijnen uiteindelijk willen gaan verbieden. Toch zien sommigen het feit dat er niet wordt gemijnd ook als een nadeel. Met het mijnen kun je namelijk coins verdienen en wanneer er niet gemijnd wordt zou het kunnen dat er niet genoeg motivatie is om nieuwe nodes in het netwerk te creëren, waardoor het netwerk niet snel zal groeien.
Stellar wordt vaak vergeleken met Ripple, omdat er verschillende overeenkomsten zijn. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet aan de slag te gaan met Ripple.