Alrik de Jong
Alrik de Jong Wetenschap 28 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

3.000 jaar oude mummie ‘spreekt’ dankzij 3D-geprint spraakkanaal

Wetenschappers in Groot-Brittannië zijn erin geslaagd de stem van een 3.000 jaar oude mummie na te bootsen met een 3D-geprint spraakkanaal.

De ‘stem’ van de gemummificeerde priester Nesuamym uit Egypte is voor het eerst gehoord sinds zijn dood. Nesyamun leefde in de tijd van farao Rameses XI, die rond het begin van de 11e eeuw regeerde.

Sinds 1824, toen Nesyamun voor het eerst werd uitgepakt, is de mummie gebruikt voor veel onderzoeken. Het blijkt dat hij iets ouder dan 50 jaar was toen hij stierf en over zijn dood bestaan verschillende theorieën. Er werd beweerd dat hij gewurgd is, maar hij had geen schade bij de botten rond zijn nek. Later concludeerde een expert dat hij is overleden door een allergische reactie als gevolg van een insectensteek in de tong of vergiftiging.

Geluk bij een ongeluk

Meer geluk had Nesyamun toen het Leeds City Museum in 1941 werd gebombardeerd en het grootste deel van de artefacten werd verwoest. De mummie was destijds net verplaatst naar een veiliger onderkomen. Na de oorlog keerde hij weer terug naar het museum en nu is het de eerste mummie ooit die gehoord wordt.

Nesyamun, mummie, stem, egypte, 3d-printer, spraakkanaal, Leeds City Museum
De sarcofaag van Nesyamun (Afbeelding: Leeds City Museum)

Wetenschappers van de Royal Holloway University of London hebben een kopie van het spraakkanaal van de mummie gecreëerd met een 3D-printer. “We hebben het geluid gecreëerd van Nesyamun zoals hij in zijn sarcofaag zit”, schrijft professor David Howard, co-auteur van het onderzoek, in wetenschapstijdschrift Scientific Reports. “Het is geen fragment uit zijn spraak, simpelweg omdat hij niet echt spreekt.”

Het spraakkanaal is het geheel aan holten dat zich tussen de stembanden en mond- en neusopeningen bevindt. Doordat de mummie met veel zorg is gemummificeerd, is zijn spraakkanaal zeldzaam goed intact gebleven. Volgens de onderzoekers was de stem van Nesyamun cruciaal voor zijn werk als priester in de tempel van Karnak in Thebe.

3D-geprint spraakkanaal

Middels CT-scans is het kanaal opgemeten en vervolgens gereconstrueerd met een 3D-printer. Het geluid is tot stand gekomen dankzij de door Howard ontwikkelde Vocal Tract Organ, een soort keyboard waarop een 3D-geprint spraakkanaal kan worden aangesloten.

Nesyamun, mummie, stem, egypte, 3d-printer, spraakkanaal, Leeds City Museum
Nesyamun door de CT-scan (Afbeelding: Leeds Teaching Hospitals/Leeds Museums and Galleries)

Tot nu toe blijft het bij één klank, maar in de toekomst willen de onderzoekers volledige zinnen creëren op deze manier. Daarvoor zullen ook andere lichaamsdelen die betrokken zijn bij spraak gereconstrueerd moeten worden, zoals de tong en kaak.

Waarom een mummie een stem wil

Professor Joann Fletcher van de afdeling archeologie op de University of York, tevens co-auteur van het onderzoek, is opgetogen. “Mensen in het oude Egypte hoopten dat hun ziel na de dood zou kunnen spreken. Alleen dan zouden ze de zogeheten ‘negatieve bekentenis’ kunnen reciteren, om de goden van het oordeel te vertellen dat ze een goed leven hadden geleid. Aan de hand daarvan werd volgens de Egyptenaren bepaald of de ziel voor eeuwig zou voortleven of niet”, zegt Fletcher. Hij denkt dat deze technologische ontwikkeling voor een nieuwe dimensie zal zorgen tijdens tempel- of museumbezoeken.

? Check ook: Het SpaceX-ruimtepak waarin Elon Musk astronauten naar ISS stuurt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
3.000 jaar oude mummie ‘spreekt’ dankzij 3D-geprint spraakkanaal
Sluiten