Steve Jobs stelde ons in 1981 gerust: computer geen gevaar voor onze privacy

Vandaag de dag hangt onze wereld van machines aan elkaar. Er is bijna niemand meer te vinden in de westerse landen die geen smartphone heeft, en een restaurant kan zijn deuren wel sluiten als er geen wifi aanwezig is. We zijn met zijn allen zo connected dat we gerust kunnen zeggen dat computers en het internet dramatisch zijn voor onze privacy.

Daar dacht de oude Apple-baas Steve Jobs in de jaren ’80 heel anders over. Hij zag de toekomst van computers een stukje rooskleuriger. Die goeie ouwe tijd.. *zucht*.

Steve Jobs stelt ons gerust. Bedankt hè Steve..

In de 21e eeuw is onze digitale voetafdruk groot. Heel groot. Het is niet onmogelijk om op basis van onze internetgebruik te achterhalen wat ons bezighoudt en hoe ons leven er uit ziet. Dat is vrij creepy, maar de werkelijkheid.

Maar wie had jaren geleden gedacht dat computers zo’n grote invloed zouden hebben op onze persoonlijke privacy? Steve Jobs, de man die grotendeels verantwoordelijk is voor de populariteit van de computer, in ieder geval niet…

De mede-oprichter van Apple, Steve Jobs, had dit in de jaren ’80 in ieder geval niet voorzien. Tenminste, zo blijkt uit een interview dat hij gaf aan het Amerikaanse Nightline in 1981. De oude beelden waarop Jobs Amerikanen toevertrouwt dat privacy geen probleem wordt wanneer men meer computers gaat gebruiken zijn haast aandoenlijk.

Jobs refereert in de video naar computers als de ‘fiets van de 21e eeuw. Die vergelijking zien wij niet helemaal, maar wat hij waarschijnlijk probeert te zeggen is dat het gebruik van computers de normaalste zaak van de wereld wordt en dat in de 21e eeuw iedereen er een heeft. Of er mee te maken heeft. En dit is zeker waar.

Breng 12 minuten in 1981 door

De video duurt twaalf minuten, maar geloof ons: het is 12 minuten van je o zo kostbare tijd waard. Het nieuwsprogramma dat wordt gehost door Ted Koppel is nu op ” rel=”noopener” target=”_blank”>YouTube te vinden.

Steve Jobs
(Bron: Screenshot ABC News/YouTube)

Aan het begin van de video vertelt een voice-over een aantal minuten lang over wat de computers allemaal hebben overgenomen in de samenleving. En dat is veel. Heel veel. Zelfs toen al. Een leuk kijkje in het verleden. Een verleden waarin sommigen van ons (inclusief ondergetekende) nog niet eens geboren waren. Wie niet geboeid is door deze informatie kan ook kijken om het kapsel van Steve Jobs te bewonderen.

Reageer op artikel:
Steve Jobs stelde ons in 1981 gerust: computer geen gevaar voor onze privacy
Sluiten