Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 15 nov 2017

Dit stoplicht moet smartphone-gebruikers helpen veiliger over te steken

Al bekend met het woord ‘smombies’? Je kunt het waarschijnlijk al raden, maar dat is dus iemand die in een zombie verandert zodra hij of zij een smartphone in handen heeft. Het kan natuurlijk de beste overkomen, maar handig is het niet. Vooral niet bij het stoplicht.

Wachten voor het stoplicht…

Het is natuurlijk zo dat je in het verkeer moet opletten. Maarja, een Whatsappje of het opzoeken van de route, het doorspoelen van een playlist of het liken van die nieuwe foto van je buddies… dat vinden mensen ook héél belangrijk.


via GIPHY

Bijzonder onhandig

Maar dat is het niet echt natuurlijk. Veiligheid is het allerbelangrijkst. Toch is er nu een manier bedacht om de smombies te beschermen tegen hun eigen onhandigheid: in Bodegraven loopt momenteel een proef met lichtlijnen die smartphone-gebruikers signalen kunnen geven.

Een verlichte lichtstrip op de grond moet de fervent smartphone-junkie (die tijdens het wachten of lopen meestal naar beneden kijkt) helpen om veilig over te steken. En zo ziet dat er dan uit:

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Omgekeerde wereld

Omroep West sprak met Mark Hofman van HIG Traffic Systems, dat het lichtlijnsysteem ontwikkelde. Hofman vindt het ook een beetje de omgekeerde wereld, maar: “smartphone-gebruik door voetgangers en fietsers is een groot probleem. Zo moeten trams in Den Haag regelmatig een noodstop maken omdat iemand op zijn smartphone kijkt in plaats van naar het stoplicht.” Tja, en liever een lichtstrip dan een noodstop, natuurlijk.

Nog een opmerkelijke maatregel

Naast voetgangers zijn natuurlijk ook fietsers een belangrijke groep in het verkeer. Ook voor hen worden bijzondere maatregelen bedacht om de verkeersveiligheid op te krikken, kijk bijvoorbeeld hoe de slimme stoplichten in Den Bosch werken.

Dit artikel verscheen als eerste op froot.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit stoplicht moet smartphone-gebruikers helpen veiliger over te steken
Sluiten