Nog een reden om te stoppen: roken tovert je om tot mutant

Roken is slecht voor je. Dat hoeven we niet meer te zeggen. Je weet het toch wel. Maar goed, een extra reden waarom je de sigaret beter kunt laten liggen kan nooit kwaad.

Trombose, een oude huid, de kosten, gele tanden, om over de geur die je meedraagt nog maar te zwijgen: roken heeft veel nadelen. Dit nadeel kan nu ook aan dit rijtje worden toegevoegd: je DNA muteert. En ja, om de open deur in te trappen, dat is slecht voor je.

Wolverine, Professor X en Smoke Man

Een groep onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory vergeleek in dit onderzoek het DNA van 1063 niet-rokers en 2490 rokers. Wat bleek? Voor elke vijftig gerookte sigaretten muteert er één cel in de longen.

Als je een half pakje per dag rookt wil dat zeggen dat je in één jaar tijd beschikt over 75 extra mutaties per longcel. En daar blijft het niet bij. Ook de rest van je lichaam krijgt er last van. Zo krijgt je strottenhoofd 48 extra mutaties per cel, je mond twaalf, je blaas negen en je lever drie. Kortom: de X-Men zijn er niets bij.

Russisch Roulette met je DNA

Dit is een issue omdat de kans groot is dat die cellen een tumor veroorzaken. Van de zevenduizend chemicaliën die in sigarettenrook zitten, veroorzaken er zeventig kanker. Dus, voordelen als dat je geld overhoudt als je stopt met roken zijn maar overbodig. Het tegengaan van deze mutaties is belangrijker.

We snappen dat stoppen met roken moeilijk is. Maar wist je dat je lichaam verbazingwekkend snel verandert als je stopt? Wellicht zorgt de QuickBit het een stuk gemakkelijker.

Reageer op artikel:
Nog een reden om te stoppen: roken tovert je om tot mutant
Sluiten